07 February 2015

Biro Tatanegara, Kem Bina Negara Kundasang Sabah.

hi fellow. tadi aku ada cek keywords dekat nufnang. adalah tersangkut dalam tu, pencarian tentang btn kundasang. hehe. ni mesti calon peserta btn dekat kundasang kan? da mula mencari info mengenai btn kat kundasang la tu. :D jangan risau. PG akan cuba untuk update sebanyak mana mungkin untuk melegakan hati korang k. as aku memang da beberapa kali pegi btn. bukan sebagai peserta tau. tapi sebagai salah seorang urus setia yang mengiringi para peserta dari dbkk. jom baca.

belanja korang gambar aku yang super cantik view belakang tu sebenarnya. hehe
ni gambar ketika bertugas di btn kundasang, tahun lalu. inshaAllah, akan cuba update gambar lain untuk korang :D

first time aku menjejakan kaki dekat BTN Kundasang (Biro Tatanegara) adalah pada tahun 2013 (tak byk update. bz. :D). inshaAllah, hujung bulan ni on 27, 28 Feb and 01 Mac, aku akan ke sana lagi sebagai urus setia juga. so, siapa yang membaca artikel ni and korang pun ada dekat sana nanti, bolehlah say hi and bagilah hint 'erk, awak PG the blogger kan?' haha. boleh je. hehehe.

ok. kerisauan? haha. aku, masa memula dapat tahu kena hantar pegi BTN, memang agak worried juga sebenarnya. totally zero bout that place. nak buat apa dan how to handle the para peserta and the situasi kan. rasanya that year memang kali pertama staff dbkk dihantar ke program btn macam ni. memang agak risau kot. then bos explain. urus setia tak perlu buat apa-apa masa dekat sana. just looking for the para peserta and handle perjalanan para peserta nak ke sana. pergi dan balik. masa dekat sana ingatkan kitaorang nak kena buat laporan. but no need. thank god. kiranya, aku and the geng urus setia yang lain, pergi kerja plus bercuti la. hehe. jadual pun, urus setia tak perlu nak join sangat. sebab the end the para peserta akan dipecahkan by group. then the urus setia tak perlu nak masuk dalam grouping. sebab we tak join dari awal program. so the urus setia, totally enjoy! haha. jangan cemburu tau :D

siapa yang cari tentang btn kundasang ni, aku tak sure korang nak cari info apa sebenarnya. jadi, aku akan cuba update apa yang korang akan dapat arahan selepas selamat sampai dekat btn kundasang. rasanya totally arahan akan sama kot. base on pengalaman aku da beberapa kali ke sana kan. sorry if entry kali ni agak panjang sedikit. i try to update se simple mana mungkin untuk korang tahu and boleh buat persediaan serba sedikit.

ok. before that, jangan lupa untuk bawa baju tebal sedikit. sebab we tak menjangkakan keadaan cuaca dekat kundasang. tapi as korang tahu, kundasang memang sejuk giler pada waktu malam aku cakap. dekat jam 5, 6 pun sebenarnya da mula terasa sejuk. aku ada pengalaman sekali pegi btn, pada waktu yang memang penduduk-penduduk kundasang say, memang musim sejuk yang giler sejuk la aku cakap. nak mandi pun Ya Allah, air sejuk tu macam korang pegang ais tau. serius. aku tak tipu. so, korang kena bersedia dengan baju tebal. kalau nak bawa selimut sendiri pun, its ok. angkut je sekali. hehe. 

pakaian semasa sepanjang program, macam pakai kita nak pergi office. bagi gegirl, bolehlah pakai baju kurung atau seluar. nak pakai tshirt pun sebenarnya ok kot. sebab dekat luar, sure akan pakai baju panas kan. jadi, baju dekat dalam, siapa nak tahu kan. hehe. jadual program starting subuh, sembahyang subuh and akan berakhir pada waktu malam, dalam jam 10.30 tak silap PG. tapi memang itu anggaran masa yang memang biasa PG tahu. breakfast, lunch, minum petang, makan malam and minum malam disediakan of course. dan untuk pengetahuan korang, peralatan makan dan minum, kena basuh sendiri tau. nanti akan ada pembahagian kumpulan juga untuk mencari ketua memasing dalam kumpulan. dan ketua tu nanti akan pastikan the geng dalam group kena patuhi peraturan yang ada.

omgeee. tengah semangat nak update ni, mata tak boleh nak tahan da wei. so sorry sayang-sayangku. inshaAllah, PG akan update as soon as possible untuk korang bout btn kundasang k. PG nak masuk tidur dulu. good nite semua :)

siapa cari alamat kem bina negara kundasang, ni PG sertakan sekali. the facilities gambar pun PG kongsikan sekali.

KEM BINA NEGARA KUNDASANG
BIRO TATANEGARA
JABATAN PERDANA MENTERI
PETI SURAT 320
89308 RANAU, SABAH
TEL : 088-888 852 / 088-881 625
FAKS : 088-881994

klik untuk tumbesaran melampau k

toodles.

6 comments:

  1. tak pernah sampai lagi ke kundasang. sobsss :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. InshaAlla, ada rezeki nanti, bolehlah mai kundasang :)

      Delete
  2. Patut lah lately ramai kawan-kawan Roe yang asik ke Kundasan ajekkk... hurmmm.. nak kena masukkan dalam wish list gaks nih... hurmm...
    tq mrsyatie ya...


    http://supernifzvitamin.com/cara-hilangkan-parut-chicken-pox-yang-hodoh/

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. most welcome sis :)
      inshaAllah, ada rezeki nanti, bolehlah singgah kundasang ya :D

      Delete
  3. bestnya cuaca sejuk kat kundasang.

    emm.. saya ponteng dari masuk BTN. so tak pernah rasa lagi pengalaman tu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. amboi. boleh je ponteng kan. :D

      Delete

terima kasih komen ❤
komen anda sangat PG hargai! ;)