Ramadhan 12

hi fellos. sedar tak sedar da 12 hari kita menjalani ibadah puasa kan. cabaran ketika puasa jangan cakap lah. ritu berita da siap-siap umum sepanjang bulan ramadhan kali ni, cuaca akan lebih panas kot. dugaan. biasalah kan. nak tak nak, kena juga hadapinya. dan kali ni dugaan kecil macam ni, kita pun kenalah lebih bersyukur dari mengeluh 'Ya Allah Panasnya cuaca'. da sah- sah kot memang panas. tak boleh nak harap masa tu juga nak hujan ;)

oh ye. kenapa tak update blog? uwargh! PG Bizi amat-amat.! rindu nak update blog sebenarnya ;( inshaAllah will update later juga. sob~

ramadhan 12. dugaan panas, lapaq dan dahaga, juga dugaan ditempat kerja, mata nak ajak beradu je. balik umah pun lepas sungkai je, terawih pun rasa tak mampu nak buat, mata asyik nak bawa tido je. ye la kot tak tidur dari waktu sahur jam 3. berapa jam je aku ada masa untuk lelapkan mata. ;( sob! 


belanja korang satu gambar. bai!

talk later
toodles.
Continue reading Ramadhan 12

Tukar ke Simple Template Pulaks

hi fellas. maaflah jika semasa dan ketika korang sedang berada dalam blog PG, blog PG ambik masa yang agak lama sikit nak buka keseluruhan page. but. but. tak tahu pula kan. sebab internet dekat office ni macam lembab sikit. ikut puasa pun tak tahu la nak cakap apa kan. serius, lepas tukar ke simple template semula since kemarin, nak buka page depan PG pun memang agak slow T_T tension juga.

why tukar semula? tak de sebab. saja nak tukar. sebab aku tak reti bab-bab SEO kot. haha. tak de kena mengena tau. mungkin sebab aku lebih selesa pakai simple template kot. dan lebih easy aku nak edit blog sendiri tanpa perlu nak minta pertolongan orang lain. bukan lah sombong tak nak orang tolong ke apa ke kan, sebelum ni pun, memang ada beberapa blogger yang aku minta tolong, tip top giler pertolongan depa. siap bagi email dan password lagi. kepercayaan aku tinggi dekat orang, then orang nak tolong tu pun, serius honest memang baik bantu aku, siap layan perangai giler aku nak itu ini. bukan tolong berbayar tau. percuma lagi. haha. adui. memang terbaik la aku cakap :)

maaflah kalau lambat. ah'ah. perasan bila tukar ke simple template ni, memang agak slow. harap tak lama. then banyak benda lagi aku kena edit semula. banner pun banner curi (amboi. curi curi berdosa tau. minta maaf sat). nak order banner dekat akak gojes Azhafizah Md Nor tapi tak lagi ter order order. inshaAllah, later :)


pakcik google, pinjam gambar ya ;)

ok. tu je la nak bagitau korang. :D talk later. bai.

toodles.
Continue reading Tukar ke Simple Template Pulaks

iPhone vs Samsung

kenapa iphone? hi fellos. yes, kenapa iphone? aku sebenarnya tengah dalam dilema nak beli iphone atau pun samsung. samsung memang aku boleh cakap, all the function memang tahu serba serbi apa kegunaan. da tahu mana nak buka mana nak tutup. erti kata lain, da tahu lah segalanya tentang samsung. tapi tak lah samsung yang mahai mahai macam samsung edge tu. tu tak pakai lagi. samsung edge giler lawa kan. tapi sebenarnya masih tak tahu apakah fungsi dekat tepi fon tu :D

Iphone vs Samsung.


kredit: google.

tu dia. suami da siap bagi pilihan nak mana satu. aku still decide. sebab kalau boleh nak pakai fon lain daripada yang lain. which is, samsung is better but, kadang samsung pandai hangggg. tu pendapat aku. kenapa aku cakap pandai hangg? sebab kalau nak taip sms, then aku akan pindah tetiba je pergi masuk whatsapp kan, then aku pindah dengan segera pergi masuk wechat, then aku pergi lagi google dengan sesegera yang mungkin,ar apa jadi dekat situ? ada kala handphone aku pandai hang seketika. kena bagi mati kan pula baru kembali ok. huh. lenguh la kan. lagi-lagi kalau suami da ada dekat bawah pejabat, hf pula tak on, memang naya kot hidup seketika. sat lagi sure membebel apasal fon mati la apa la. bukannya tak de charge fon nak cas kan? amboi. ingat hidup orang dua poloh empat jam dengan fon ke aper. haa.. that why la aku cakap, aku kena perlukan smartphone yang tak nak hanggg bersebab. T_T


kredit: google

iphone? ada  dua tiga orang kucing officemate aku yang pakai iphone. iphone 5 dan 5s. soalan pertama yang akan aku tanya, iphone pandai hang tak? jawapan depa "tak". uwargh! memang iphone la kot menjadi pilihan utama lepas ni kan. hahaha. tapi itu lah, tak kenal makanya tak cinta kan. aku tak pernah pakai iphone. so aku tak tahu apakah kelebihannya dekat situ. aku tak tahu apa langsung fungsi-fungsi yang ada dekat situ, even aku pernah buat research mengenai iphone sebelum ni dan adalah menang dalam 2 kali contest berkaitan iphone. so, aku rasa, jodoh aku dengan iphone memang nyata lagi jelas lagi bersinar kot.

decide?

still thingking. haha. apa pun, nanti aku update apakah gadget pilihan aku nanti. talk later. bai!

toodles.
Continue reading iPhone vs Samsung

Happy Fasting !

honest. da masuk ramadhan ke enam, mood masih malas dan tak tahu nak buat apa dekat office. nampak sangat makan gaji buta kan? tak kisah. bukan semua orang perfect 10 sampai tak de mood malas dalam badan tu. haha.

hi fellos. assalam ramadhan dari PG. ye. memang. tengah mood malas ni sebenarnya. rasa macam datang pejabat je, terus tidur. amboi. nampak sungguh kemalasan melanda kan. thank god en. bos memahami dan sangat-sangat memahami. jangan terlebih terlanjak tidur buat macam dekat rumah sudah. memang nak kena memo sat lagi. nak kata dalam diri tu adanya saitonhirojim, tak tahu lah. masuk bulan ramadhan ni, saitonhirojim semua kena ikat kan :D


kredit: sayadoodle

apa pun, PG nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa yang satu ini. inshaAllah. kalau boleh cukupkan sebulan puasa tu. peringatan untuk diri sendiri juga. talk later :) bai!

toodles.
Continue reading Happy Fasting !

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Tahun 1436H / 2015 M Bagi Seluruh Negeri Sabah

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Tahun 1436H / 2015 M Bagi Seluruh Negeri Sabah. hi fellos. Syukur alhamdulillah, nampaknya tahun ini juga diberikan peluang sekali lagi untuk menunaikan ibadah yang satu ini. Syukur alhamdulillah. Masih diberikan kesempatan kan. By the way, dekat sini PG kongsikan jadual waktu berbuka pada bulan ramadhan ini bagi mereka yang berada atau memang duduk dekat Negeri Sabah. :) 
 
Zon 1 : Tomanggong, Sukau, Bandar Sandakan, Samawang, Kota Kinabatangan dan Bukit Garam



Zon 2: 
Bahagian Sandakan (Barat) Terusan, Beluran, Kuamut, Jambongan, Paitan, Telupid, Tongod Dan Pinangah



Zon 3 : 
Bahagian Tawau (Timur) Tambisan, Sahabat, Tungku, Semporna, Silabukan, Kunak dan Lahad Datu


 
Zon 4 : 
Bahagian Tawau (Barat) Balung, Bandar Tawau, Pulau Sebatik, Merotai dan Kalabakan



Zon 5 : 
Pulau Banggi, Pitas, Kota Marudu, Matunggong dan Bandar Kudat



Zon 6: 
Gunung Kinabalu – Ketinggian (4101M)



Zon 7 :
Bahagian Pantai Barat) Ranau, Kota Belud, Tuaran, Penampang, Kota Kinabalu, Putatan dan Papar



Zon 8 : 
Bahagian Pedalaman (Atas) Pensiangan, Nabawan, Sook, Sepulut, Tambunan dan Keningau



Zon 9 : 
Bahagian Pedalaman (Bawah) Tenom, Long Pa Sia, Membakut, Beaufort, Kuala Penyu, Weston, Menumbok dan Sipitang



Selamat Menjalani Ibadah Puasa Semua :)

Toodles.
Continue reading Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Tahun 1436H / 2015 M Bagi Seluruh Negeri Sabah

Imbuhan Tetap Perumahan Naik ke RM300 | Bayaran Bantuan Khas Kewangan RM500 di Bayar Pada 25 Jun 2015

Imbuhan Tetap Perumahan Naik ke RM300, juga Bayaran Bantuan Khas Kewangan RM500 akan diberikan. 

hi fellos. tadi dapat whatsapp dari kengkawan pasal pengumuman najib mengenai imbuhan tetap perumahan yang dinaikan kepada RM300 dari RM180 sebelum ini. Kenaikan akan berkuatkuasa pada 01 Novmber ini. Bonus pun ada disebut, dimana bayaran bantuan khas kewangan sebanyak RM500 kepada semua penjawat awam gred 54 dan ke bawah, bantuan khas RM250 pula untuk pesara. paling best, tarikh bayaran adalah pada 25 Jun 2015. :)


Sumber dan Kredit: khabarkinabalu



Toodles.
TERIMA KASIH PM :)


UPDATE TERKINI:

PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Razak sebentar tadi mengumumkan bayaran bantuan khas kewangan sebanyak RM500 kepada penjawat Gred 54 dan ke bawah.

Perdana Menteri berkata, bantuan berkenaan bagi meringankan beban kewangan penjawat awam membuat persiapan menyambut Ramadan dan hari lebaran.

Katanya, bantuan khas ini akan turut dinikmati lebih 700,000 pesara kerajaan yang menerima pencen dengan bayaran berjumlah RM250.

"Kedua-dua pembayaran ini akan dibuat pada 25 Jun ini yang membabitkan anggaran implikasi kewangan berjumlah RM1 bilion," katanya ketika berucap pada Majlis Perdana Perkhidmatan Awam Keempat Belas (MAPPA XIV) di sini.

Najib turut mengumumkan berkuatkuasa 1 November ini, penjawat awam akan menikmati kadar baru terendah imbuhan tetap perumahan sebanyak RM300 sebulan berbanding kadar terendah RM180 yang diterima buat masa ini.

Beliau berkata, kadar baru itu akan dinikmati oleh gred jawatan 41 dan ke bawah dimana ia memberi manfaat kepada 1.1 juta penjawat awam di seluruh negara.

Katanya, pada masa sama, penjawat awam yang menduduki kuarters pula akan menerima 25 peratus daripada kadar imbuhan tetap perumahan yang diterima mereka. "Kadar baru itu membabitkan implikasi kewangan sebanyak RM1.04 bilion," katanya.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/61765

Toodles.
Continue reading Imbuhan Tetap Perumahan Naik ke RM300 | Bayaran Bantuan Khas Kewangan RM500 di Bayar Pada 25 Jun 2015

Gambar Sekitar Majlis Resepsi Perkahwinan Blogger Dr. Fatin Liyana dan Suami Dr. Anwar Fazal

Gambar Sekitar Majlis Resepsi Perkahwinan Blogger Dr. Fatin Liyana dan Suami Dr. Anwar Fazal | Sweetnya Fatin Liyana kan. Sebelum ni sesiapa yang mengikuti cerita-cerita fatin, we baca tentang sekolah dia, kecantikan, kerja doktor dia kan. But now, we akan baca story tentang kehidupan bekeluarga fatin pula. hehe. tak sabar nak tahu kisah hidup fatin lepas ni. :)






















































































Sumber & Kredit: Beautifulnara

Toodles.
Continue reading Gambar Sekitar Majlis Resepsi Perkahwinan Blogger Dr. Fatin Liyana dan Suami Dr. Anwar Fazal