20 February 2016

Melegakan Sakit Dengan Segera Jangan Lupa Ambil Panadol Actifast

korang! panjang jelas dan nyata pula tajuk aku tu kan. hahaha. tapi. kalau tak sakit, jangan nak gatal tangan nak pi telan panadol pula. Panadol Actifast - Fast For? of course lah untuk melegakan kesakitan kan. PG tak berapa suka sangat ambik sebarang jenis ubat kalau sakit. kalau rasa mental fizikal tu masih mampu bertahan, jangan ambiklah. cuba bertahan. bawa tidur ke apa ke kan. PG pun jenis yang memang tak suka pergi hospital ke klinik ke. tak sukalah.

but. bagi korang yang jenis tak tahan lasak. mean mungkin korang jenis yang cepat jatuh sikit. pening ke. maigrain kan. sakit sendi mendi. pinggang. ar pinggang tu macam PG la. kerap sangat sakit pinggang. bolehlah ambik panadol actifast. fast for? kelegaan. amboi. statment sungguhkan. tapi kelegaan sakit ni depend dengan body korang jugalah. kalau cepat menerima kesan ubat tu tadi, oklah. kalau jenis lambat, hurm. tak dapatlah PG nak explain pepanjang. hehe.

ok, kat sini PG kongsikan dengan korang dua panadol actifast yang PG rasa korang memang selalu beli kot. sebab suami PG selalu beli dua jenis panadol ni. kalau selama ni kita hanya tahu membeli tapi tidak baca mengenai panadol actifast ni kan. moga bermanfaat :)



Panadol® ActiFast Tablets

Apabila anda mahukan kelegaan yang pantas dari sakit kepala, sakit gigi, dan sengal badan, anda mahukan Panadol Actifast. Panadol Actifast diserap dua kali lebih cepat untuk melegakan kesakitan berbanding Panadol biasa. Dan seperti tablet dan kaplet Panadol yang lain, Panadol Actifast tidak membahayakan perut anda.

Tentang Panadol® Actifast

Panadol Actifast analgesik yang diperbuat dari paracetamol untuk melegakan sakit dan ketidakselesaan dengan cepat yang berkait dengan :
  • Sakit Kepala , termasuk Migrain
  • Sengal-sengal Badan
  • Sengal dan Sakit otot
  • Gejala Selesema
  • Sakit Sendi/Osteoarthritis
  • Senggugut
  • Sakit Gigi
  • Sakit Tekak
Panadol Actifast juga melegakan demam.

Untuk kesakitan dan demam, anda boleh percaya kepada Panadol Actifast untuk melegakannnya dengan cepat.

Mengandungi 500mg paracetamol dan 173mg sodium, Panadol Actifast telah dirumuskan dengan istimewa untuk menyediakan kelegaan sakit dengan pantas. Jangan ambil Panadol Actifast jika anda perlu mengikut diet rendah sodium (contohnya, jika anda mempunyai darah tinggi).

Pengunaan

Dewasa (termasuk warga tua) dan kanak-kanak berumur 12 tahun dan keatas :
  • Untuk diambil secara oral sahaja.
  • 2 biji (1000mg paracetamol), diambil setiap 4-6 jam, seperti yang diperlukan.
  • Dos maksimum harian : 4000mg
  • Jangan melebihi dos yang disyorkan. Tidak boleh digunakan bersama produk yang mengandungi paracetamol.
  • Boleh diambil dengan atau tiada makanan.
Tidak digalakkan untuk kanak-kanak berumur 12 tahun kebawah.

Bahan Aktif 
  • 500mg Paracetamol
  • 173mg Sodium 
 
Amaran & Perhatian (rujuk label untuk senarai penuh)
  • Sentiasa membaca label. Guna seperti yang diarahkan sahaja. Untuk melegakan sakit dan demam. Penggunaan yang salah boleh membahayakan.
  • Pastikan anda tidak mengambil dengan ubat lain yang mengandungi paracetamol pada masa yang sama.
  • Pastikan anda tidak mengambil ubat ini sekiranya anda alah kepada paracetamol.
  • Jika sakit berlarutan, sila dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda.
  • Jika anda mempunyai masalah kerosakan hati atau buah pinggang, dapatkan nasihat doktor anda sebelum mengambil Panadol.
  • Jauhkan daripada kanak-kanak.
  • Paracetamol yang berlebihan boleh mengakibatkan kegagalan fungsi hati. Jika disyaki atau terlebih mengambil dos berlebihan, dapatkan rawatan perubatan serta merta walaupun anda berasa sihat.
  • Sebelum mengambil ubat ini, pastikan anda mendapatkan nasihat doctor jikalau anda sedang menggunakan warfarin ataupun ubat-ubatan untuk mencairkan darah.
  • Penggunaan paracetamol yang berpanjangan dengan warfarin dan coumarins lain yang digunakan untuk mencairkan darah boleh meningkatkan risiko pendarahan; rujuk doktor anda sebelum mengambil ubat-ubatan ini bersama. Penggunaan paracetamol yang jarang tidak mempunyai kesan yang sama.
  • Setiap biji tablet mengandungi 173mg sodium (346mg sodium untuk 2 biji tablet). Perlu diambil pertimbangan apabila sedang mengamalkan diet yang mengawal sodium.




Panadol® ActiFast Compact

Untuk kelegaan yang pantas dari sakit kepala, sakit gigi, dan sengal badan, pilihlah Panadol Actifast Compack. Panadol Actifast Compact kini boleh didapati dalam pek kecil , bergaya dan mudah dibawa dan senang disimpan di dalam beg bimbit , beg tangan atau beg sukan .

Panadol ActiFast diserap dua kali lebih cepat berbanding Panadol biasa untuk melegakan kesakitan. Ia terbukti secara klinikal melegakan kesakitan bermula dalam masa 15 minit.
 
Tentang Panadol® Actifast Handipack

Panadol Actifast analgesik yang diperbuat dari paracetamol untuk melegakan sakit dan ketidakselesaan dengan cepat yang berkait dengan : 
  • Sakit Kepala , termasuk Migrain
  • Sengal-sengal Badan
  • Sengal dan Sakit otot
  • Gejala Selesema
  • Sakit Sendi/Osteoarthritis
  • Senggugut
  • Sakit Gigi
  • Sakit Tekak
Panadol Actifast juga melegakan demam.

Mengandungi 500mg paracetamol ditambah dengan sodium bikarbonat, Panadol Actifast telah dirumuskan dengan istimewa untuk menyediakan kelegaan sakit dengan pantas. Jangan ambil Panadol Actifast jika anda perlu mengikut diet rendah sodium (contohnya, jika anda mempunyai darah tinggi).

Untuk kesakitan dan demam, anda boleh percaya kepada Panadol Actifast untuk melegakannnya dengan cepat dan efektif.
 
Pengunaan

Dewasa (termasuk warga tua) dan kanak-kanak berumur 12 tahun dan keatas :
  • Untuk diambil secara oral sahaja.
  • 2 biji (1000mg paracetamol), diambil setiap 4-6 jam, seperti yang diperlukan.
  • Dos maksimum harian : 4000mg
  • Jangan melebihi dos yang disyorkan. Tidak boleh digunakan bersama produk yang mengandungi paracetamol.
  • Boleh diambil dengan atau tiada makanan.
Tidak digalakkan untuk kanak-kanak berumur 12 tahun kebawah.
 
Bahan Aktif
  • 500mg Paracetamol
  • 173mg Sodium 
 
Amaran & Perhatian (rujuk label untuk senarai penuh.) 
  • Sentiasa membaca label. Guna seperti yang diarahkan sahaja. Untuk melegakan sakit dan demam. Penggunaan yang salah boleh membahayakan.
  • Pastikan anda tidak mengambil dengan ubat lain yang mengandungi paracetamol pada masa yang sama.
  • Pastikan anda tidak mengambil ubat ini sekiranya anda alah kepada paracetamol.
  • Jika sakit berlarutan, sila dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda.
  • Jika anda mempunyai masalah kerosakan hati atau buah pinggang, dapatkan nasihat doktor anda sebelum mengambil Panadol.
  • Jauhkan daripada kanak-kanak.
  • Paracetamol yang berlebihan boleh mengakibatkan kegagalan fungsi hati. Jika disyaki atau terlebih mengambil dos berlebihan, dapatkan rawatan perubatan serta merta walaupun anda berasa sihat.
  • Penggunaan paracetamol yang berpanjangan dengan warfarin dan coumarins lain yang digunakan untuk mencairkan darah boleh meningkatkan risiko pendarahan; rujuk doktor anda sebelum mengambil ubat-ubatan ini bersama. Penggunaan paracetamol yang jarang tidak mempunyai kesan yang sama.
  • Setiap biji tablet mengandungi 173mg sodium (346mg sodium untuk 2 biji tablet). Perlu diambil pertimbangan apabila sedang mengamalkan diet yang mengawal sodium.
tq nuffnang!
done.

6 comments:

  1. kak ipar saya cakap jangan biasakan diri dengan panadol sebab panadol ambil masa yang lama untuk larut dalam badan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke munirah. PG tak berapa nak ambik tahu sebenarnya :) tq info :)

      Delete
  2. hehehehe qila suka panadol hikhi sbb lepas bc #TweetMed yg psl mandul apa semua tu hanya lah mitos kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok. tapi jangan kerap ambil tau qila. PG ada juga terbaca pasal mandul tu. but sebenarnya, more to ada yang kata, kerap makan ubat-ubat ni, nanti kalau bersalin, nurse-nurse bagi makan ubat penahan sakit, nanti ubat tu tak boleh immune dengan body kita. sebab alasan, kerap ambik ubat penahan sakit sebelum ini. tu yang PG pun, kurangkan ambik panadol ke ubat penahan sakit ke jika keadaan masih boleh dikawal. hahaha.

      Delete
  3. pandaol lambat larut dalam badan.. tapi bukan panadol je.. ubat lain pun sama.. lebihan tu saya baca akan berkumpul kat ginjal kalau hati tak tapis sempurna.. gitu kot lebih kurang. Saya sangat jarang ambil ubat. Koman2 pun saya ambil madu asli. kalau ambil ubat pun, ubat batuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mak PG. ambik madu asli :D
      betul. PG pun kalau batuk je terpaksa makan ubat batuk T_T

      Delete

terima kasih komen ❤
komen anda sangat PG hargai! ;)