30 August 2016

Salam Kemerdekaan Ke-59!


Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan!

PG nak ucapkan Selamat Hari Kemerdekaan buat Our Negara. Of course Malaysia, Tanah Airku. Dengan ucapan semoga Kita sebagai rakyat terus bersatu padu. sudah tentu ke arah yang lebih baik. evendo kita banyak dengar bebenda negative compare to positive. but. sebagai rakyat. sebagai rakyat yang diberikan akal dan fikiran yang waras, kita tahu mana baik dan buruknya kan. so! kita pilih yang positive!

tu je. sekian :D
i love u Malaysia 

xoxo

29 August 2016

Segmen Bloglist September Blog Seindahcerita


TAMAT : 29 OGOS 2016

Cara Untuk Join

1. Buat entry bertajuk "Segmen Bloglist September Blog Seindahcerita"
2. Follow Blog/ FB Page
3. Linkkan entry korang di kotak komen di bawah
4. 10 Blog yang tertuah akan dipilih melalui random.org

sempat join :D
xoxo

Mereput Kat Office!

holas! aircon dekat office ni boleh buat aku reput kat tempat duduk sorang-sorang. susah juga kalau bagi off aircon tu. sat lagi adalah akak-akak tu kata kepanasan la apa la. yang kesejukan tahap dewa ni, terpaksalah mengalah T_T


mereput kat office, terjumpa gambar lama ketika PG dekat Lost World of Tambun, Ipoh Perak!. orang tak de keja memang macam ni. muahaha

by the way! selamat hari isnin dan salam kemerdekaan korang! sehari lagi kerja dan cuti on wednesday kan. yahoo! PG da make a list kdrama nak tengok nanti. hehe.

xoxo.

28 August 2016

Biro Tatanegara, Kem Bina Negara Kundasang Sabah Hello Hi!

holla fellas. oh no. i'm gonna miss all thing dekat Biro Tatanegara, Kem Bina Negara Kundasang Sabah! sobsob yes i will. sebab PG da berpindah bahagian dalam jabatan. that meaning too is. PG tak akan handle lagi bebenda tolong urus kursus, tolong design backdrop kursus, tolong buat senarai staff pergi kursus, tolong call sana sini pasal kursus, tolong bla bla bla dan bla pasal kursus. nope. tidak lagi. dan of course. selepas ini, sekiranya ada permintaan untuk staff berkursus, menjalani program ke biro tatanegara, kem bina negara kundasang, juga PG tak handle sudah bah. sedih pula PG. hahaha.

tapi. tapi. its okey lang. sebab PG ada few pengalaman already sepanjang bertugas kat kem bina negara, 3 hari 2 malam yang boleh diingati sampai pencen umur 60 tahun tu. hahaha. one is? anyone pernah dengar suara perempuan mengilai??? muahaha. nope. PG tak pernah dengar lagi setakat ini sepanjang berada di kem bina negara kundasang sabah, tanah airku tercinta. gitu. kawan sebertugas dengan PG pernah. tak semua orang di izinkan olehNya (gitu) untuk dedengar bebenda macam ni kan. yang pernah dengar, tawakallah korang :D


Say hi to Biro Tatangera, Kem Bina Negara Kundasang, Sabah!
yup. its me Yatie! :D


by the way. PG perasan entry tentang Biro Tatanegara, Kem Bina Kundasang ni mendapat view yang agak banyak dalam blog PG. korang one off peserta ke ape? hehe. jangan risau sekiranya terbaca entry ni tau. sebab. selagi korang tak pijak bumi kem tu, korang tak akan tahu pengalamannya macam mana. pengalaman yang PG lalui dan rasai. pengalaman mereka-mereka yang pernah pergi terdahulu sebelum korang. mungkin ada few yang berpengalaman yang tak ok. kita tak tahu. kita tak boleh nak predict orang macam mana kan. but. yang ok tu. memang 1001 memori kanangan terindahlah orang kata.

but but. itulah PG kata. selagi korang tak pijak bumi kem bina negara kundasang sendiri, korang tak akan dapat pengalaman 'wow' kat situ tau. wow bila korang google kem tu dan nampak gambar kem tu, tapi bila korang tengok sendiri lagi wow sebenarnya, sampai tak nak tinggal satu gambar apa pun kat situ. PG pun macam tu mula-mula. serius tak tipu. bila da kali pertama datang, Ya Allah! kenapa tak dari dulu je pergi kem ni. muahaha. nampak sangat PG teruja cerita pasal kem ni kan? hehe.

sebut pasal pengalaman lain. korang tak akan pernah rasa pengalaman duduk reramai dengan kengkawan satu dorm. kot-kotlah sebelum ni korang tak pernah duduk asrama kan. alih-alih kena pula pergi kursus. kena pula duduk reramai. erk? best apa. bukan selalu tau. hanya 2 malam. tu pun ahad kena balik da. kalau yang datang kem pada hari jumaat. depend dengan programlah. such yang PG dengan officer handle sebelum ni, jumaat da gerak naik kem dan ahad around 2 petang da gerak balik kota kinabalu, sabah. muahaha. kundasang sabah juga kan :D

lagi lagi nak cerita apa pasal kem ni erk. sebab rasa macam banyak pula nak bagitau. haha....tapi. macam da panjang entry ni kan. then. talk later! bye ;)

xoxo.

27 August 2016

Korean Lover | Love in The Moonlight

Love in The Moonlight Sinopsis | Moonlight Drawn by Clouds Sinopsis. Morning fellas! PG kat kampung. that mean, line kat sini memang tak berapa nak laju. plus! internet PG pun memang da sangat-sangat limit kuota. huhu. so. entry ni berjadual. hehe. at least. adalah juga PG update sabtu dan ahad kan. :)


ok! itu dia. anyone yang mencari sinopsis drama korea terbaru. memandangkan drama korea doctors tu da habis kemarin lepas kan. dan tidak menghampakan para peminat drama korea, itu dia drama terbaru pula. PG tak tengok lagi. as usual PG akan download dan tengok kat phone je. hehe. kot-kot tersibukkan diri ke. ter nak tertidur ke. boleh tengok kemudian hari. so. episod pun tak tinggal.

ok dan. Love in The Moonlight ni ada nama tajuk lain selain itu, iaitu Moonlight Drawn by Clouds. which is. kalau korang cari atau ternampak dua tajuk ni. sebenarnya depa drama yang sama. jangan terkeliru pula tau :) ok jom baca ringkas punya sinopsis yang PG dapat dari blog barusinopsis.blogspot.com.

Drama korea Moonlight Drawn by Clouds mengisahkan tentang Hong Ra On (Kim Yoo Jung) yang menyamar sebagai seorang lelaki dan sebagai nasehator (rasanya penasihat kot..maaf erk. PG dapat sinopsis pun macam dari blog indonesia gitu. hehe) bagi para-para pria yang akan kencan. karena sebuah surat cinta yang dia tulis untuk klien, ia kemudian bertemu dengan Lee Yeong - Putra Mahkota masa depan Hyomyeong (Park Bo Gum). Hong Ra On tidak menyedari bahawa ia adalah Putra Mahkota dan Lee Yeong tidak menyedari bahawa Hong Ra adalah seorang wanita. Putra Mahkota kemudian menjadi tertarik pada Hang Ra On. Sampai sang kasim (apa tu?. hahaha) kemudian menyedari hal ini dan mencoba untuk mendapatkan Hang Ra dan menjadi salah satu dari kasim mereka. 

dan...bagaimanakah kisah mereka selanjutnya? <<< itu ayat PG. hahaha. sama-sama kita tengok tau :D

xoxo.

26 August 2016

Earning Nuffnang Kembali RM0.00

hi fellas. PG baru cashoutkan earning Nuffnang PG kemarin kemarin lepas. alhamdulillah. tak sabar nak tunggu cheque sampai. hahaha. dan dan. cashoutnya earning tersebut, maka oleh itu, earning nuffnang PG kembali kosong semula. huhu. lepas ni, harapnya menaiklah sikit. sikit tak banyak. hehe.


korang. jom klik klik nuffnang :D
xoxo.

25 August 2016

Cashout Nuffnang Ogos 2016

finally. PG cashoutkan juga earning nuffnang yang telah terkumpul sekian lama. lama juga PG tak cashout earning nuffnang. last cashout pun pada tahun 2013. dan earning lepas tu terkumpul, sampailah PG cashoutkan kemarin. syukur alhamdulillah. tak banyak tak sikit. bersyukurlah. mungkin setakat itu sahaja rezeki PG kan. dan harapnya, lepas cashout ni, adalah sikit kenaikan semula. inshaAllah. ni pun sebab kerana korang. pembaca blog PG, CEH. konon je ada pembaca ala-ala setia gitu kan. dan juga para penziarah blog PG. terima kasih tau. tanpa korang. mustahil PG akan dapat earning macam tu kat situ. muahciked :D


alhamdulillah. 
thanks reading here!
xoxo.

22 August 2016

Segmen Bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016

Segmen bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016 kembali untuk lagi untuk menggantikan bloglist bulan Julai & Ogos. Bagi yang tak sempat sertai bulan Jun hari tu, boleh cuba sertai bulan Ogos ni. Kalau sudi, berminat dan nak memeriahkan segmen ni jemputlah sertai ramai-ramai ye. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

KLIK BANNER UNTUK SERTAI SEGMEN

TAMAT : 29 OGOS 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016
2. Copy coding yang disediakan dan paste di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016

Terima kasih atas sokongan semua ^__^
Read more: azhafizah

xoxo

Khidmat Masyarakat | Bahayanya Tikar Kalis Air

hola fellas. kat sini PG ingin berkongsi dengan semua orang, bahawanya Tikar Kalis Air seperti dalam gambar, adalah BAHAYA.

Tikar plastik yang banyak dijual di negara ini mengandungi Phthalaters dan Bisphenol A (BPA) yang boleh mendatangkan kesan sampingan antaranya kanser payu dara, menganggu sistem pembiakan, hormon dan membantutkan pertumbuhan kanak-kanak.
Paling berisiko ialah kanak-kanak yang ramai menggunakan tikar ini sebagai tempat duduk dan bermain - Prof. Dr. Mustafa Ali Mohd [Pakar Toksikologi PPUM] [Sumber : Harian Metro]
moga dengan perkongsian PG ini dapat memberikan kesedaran buat para pengemar tikar seperti ini. dan ya, cepat-cepat buang kot yang da beli tu kan? ;)

xoxo.

Pemenang Topup RM5 X 2 Giveaway Friendship by Seindahcerita | Tahniah!

hi fellas. PG nak ucapkan tahniah buat dua pemenang giveaway yang PG sponsor minggu lepas. congrats untuk awak dua. dan maaflah sedikit kelewatan untuk PG menunaikan hadiah tersebut. but hari ni da settel kan. harap both of u gembira kat situ :D dan ya. tu je la nak PG habaq. tahniah untuk awak dua :)



by the way, itu dia dua pemenang untuk giveaway yang PG sponsor.



 

para pemenang lain untuk segmen ni? meh tengok senarai pemenang :)

xoxo

Giveaway RM400 by AsyaAmin!




Syarat penyertaan :

1. Blogger Malaysia
2. Follow blog ini. Wajib
3. Follow :

https://www.instagram.com/syaaddaa/   https://twitter.com/syaaddahttps://www.facebook.com/nsyaaa 


4. Bahagian sponsor :

Follow SEMUA. Highlited. (exceptional to those yang tiada Instagram dan twitter. But please do mention if you don't have Instagram and Twitter account)

https://www.instagram.com/_mrdiana/ (Follow)


https://www.instagram.com/shahhaizal/ (Follow)


https://www.facebook.com/kelakardotmy/  Like page Facebook (Wajib)

https://plus.google.com/+TheNewMindedakaUltraStation/posts (Optional)


nurnabla.blogspot.my (Wajib)

https://www.instagram.com/nur__nabila/ (Follow)

http://julinaalias24.blogspot.my/ (Wajib)

https://www.facebook.com/julina.alias (Follow)

https://www.instagram.com/cucigambar_murah/ (Follow)


5. Buat entry bertajuk "Giveaway RM400 by AsyaAmin!"
6. Letakkan banner pada entry (boleh copy paste html code dalam box di atas)
7. Banner hendaklah dibacklink ke sini
8. Link penyertaan/url blog hendaklah ditinggalkan di kotak komen ini sahaja.


Senarai Hadiah :

Top Referral :
1. Wang tunai RM 150 x 1 pemenang
2. Wang tunai RM 60 x 1 pemenang
3. Wang tunai RM 40 x 1 pemenang



Random:
1. Photobook 6X6 INCI/40 Page/100 keeping gambar x 1 pemenang
2.  -Blog review x 4 pemenang
-Bloglist selama 30 hari x 9 pemenang
3. -Topap RM 5 x 2 pemenang
-Blog Review x 3 pemenang
4. Topap RM 10x 9 pemenang


Penyertaan terbuka kepada semua blogger Malaysia.
Selamat Berjaya :)

Mula :
16 Ogos 2016
Tamat:
1 Oktober 2016

p/s: I state RM400 based on total overall.

xoxo

21 August 2016

Tawaran Tambang Serendah 59 Sen Sehala dengan AirAsia, AirAsia X

Berita baik untuk semua manusia sekalian alam. AirAsia, AirAsia X menawarkan tambang promosi istimewa bersempena sambutan Hari Kebangsaan yang ke-59 serendah 59 sen sehala ke pelbagai destinasi, yang boleh ditempah melalui talian bermula isnin hingga 28 ogos 2016. 

katanya lagi:

“Tambang asas tidak termasuk cukai dan fi hanya daripada 59 sen sehala itu adalah bagi destinasi dari Kuala Lumpur ke pelbagai destinasi termasuk Alor Setar, Johor Bahru, Siem Reap, Ho Chi Minh City dan lain-lain. “Tambang promosi ke semua destinasi dalam rangkaian perkhidmatan AirAsia dan AirAsia X seperti Macao, Lombok, Kolkata, Tehran, Osaka, Shanghai dan tempat lain yang menarik, turut ditawarkan dalam tempoh promosi berkenaan,” kata syarikat penerbangan tambang rendah itu.

Syarikat penerbangan itu berkata tambang promosi ini tersedia untuk tempoh seminggu di airasia.com dan aplikasi mudah alih AirAsia, dengan penumpang boleh terus terbang, selain menikmati tempoh perjalanan yang lebih lama dari 23 Ogos, 2016 hingga 9 Mac, 2017.
kredit and thanks: https://www.sayangsabah.com

macam mana? ada ada plan nak ke mana-mana tak? PG inshaAllah bulan disember nanti will terbang ke Kuala Lumpur dan akan terus ke iPoh, Perak. Blogger kat iPoh kalau terserempak PG, jangan segan say hi ye ;)❤️
xoxo

Susahnya Nak Update Blog~

morning fellas. PG kat rumah since tak de laptop lagi. again laptop rosak. memang online and update blog menggunakan iphone dan tersangatlah susah nak update blog. bukanlah susah mana pun. but sangat limited. hanya para blogger yang update dari smartphone sahaja tahu kot macam mana perasaan PG dikala ini. huhu. nak harap ada orang sponsor laptop sebiji sekarang ni, memang meninggi. hehe. bajet da habis dekat baiki iphone 5 PG baru-baru ni. uwargh T_T 


pakcik google. pinjam gambar awak sat ye.

morning sunday! ❤️
xoxo

Giveaway Dan Pencarian Bloglist by Jepun Mari



Syarat penyertaan :
1. Terbuka untuk semua yang berwarganegara Malaysia
2. Follow blog Jepun Mari
3. Janji ada blog, boleh join.
4. Buat satu entry bertajuk ' Giveaway Dan Pencarian Bloglist by Jepun Mari '
5. Copy banner di atas dan buat back link ke entry ini.
6. Publish kan entry dan hantar kan ke ruang komen di bawah.

Ganjaran kepada peserta yang join segmen ini :
1. 5 peserta yang bertuah akan menjadi senarai bloglist Jepun Mari sepanjang tahun 2016.
yang ini saya akan baca setiap blog yg join contest ni, yg mana menarik perhatian saya akan senaraikan sebagai 5 bloglist yang bertuah.

2. hadiah berbentuk tudung AJ klik sini

Tempoh penyertaan
18 Ogos 2016 - 23 September 2016

Syarat yang mudah kan? jom join :)

xoxo.

19 August 2016

Cari SALE di Zalora Malaysia

cari sale di Zalora Malaysia? meh tengok. Zalora one of tempat shopping online fav PG takat ni. masih setia dengan Zalora since Zalora ada tiga kali mengundang PG tulis mengenai barangan depa. best! sambil tulis, review, sambil diberi token. dan masuk tu tiga kali PG ambik handbeg dekat Zalora. terima kasih Zalora. lepas ni kalau nak undang lagi, bagilah extra token ye. hehe.


dan ok. para kaum hawa, bebenda sale memang tak boleh nak dipisahkan, kan? jangan tipu tau. PG ni yang gaji seciput pun masih mampu la juga membeli barangan sale mana-mana. itu pun kenalah bajet sama. jangan terover sudahlah. dan dan. dekat Zalora pun ada SALE tau. PG kalau masuk Zalora, memang pergi terus under SALE. harga dia memang jauh beza. harga masih mampu milik kat situ. token sebelum ni pun, PG pakai dekat barangan SALE. kira berbaloilah :)

dan few item yang PG nak share dengan korang barangan SALE sekarang dari Zalora. kot - kot korang terkenan. minggu depan gomen da gaji. muahahaha.





ok. tu je. more detail. jemput masuk Zalora Malaysia ye :)
xoxo.

17 August 2016

Wordless Wednesday

morning fello. ada lagi ke yang posting 'Wordless Wednesday' ni? kalau ada, thank mean benda ni masih diteruskan. kalau tak, memang PG lah orang yang paling kali tertinggal benda ni. hahaha. dulu PG pun tak tahu apa benda ni Wordless Wednesday ni. siap google. siap buat entri. PG share link kat bawah. kot - kot korang nak tahu apa benda Wordless Wednesday ni juga.

Apa Sebenarnya Wordless Wednesday Ni?



Wordless Wednesday PG, entri ni lah. hahaha.
xoxo.

15 August 2016

Giveaway Tunai RM200 By ELIHJAPAHAR.Com

Giveaway Tunai RM200 By ELIHJAPAHAR.COM! Assalamualaikum, hi fellow. Kat sini PG nak war-warkan dan menjemput para rakan blogger PG untuk sama-sama memeriahkan Giveaway anjuran blogger ELIHJAPAHAR.COM, dimana ini adalah giveaway pertama blog beliau selepas 2 bulan blog ini ditubuhkan. klik banner kat bawah untuk join ya :)


Hadiah-Hadiah Giveaway:

Pertama - Tunai RM60
Kedua - Tunai RM40
Ketiga - Tunai RM30
Keempat hingga Kesepuluh - Top Up Bernilai RM10

hebat hadiah? lagi hebat kat bawah ni :)


hadiah buat pemenang bertuah :)

Hadiah bonus untuk seorang peserta bertuah giveaway ini akan dihadiahkan sekotak Mineral Coffee atau lebih dikenali sebagai Min Kaffe(bernilai RM36)
Pemenang tempat pertama hingga kesepuluh akan dinilai 100% menggunakan random.org. Manakala, pemenang peserta bertuah akan saya nilai sendiri untuk entry paling menarik. Buatlah entry bebas yang menarik.

hebat! its easy je kan dekat korang. hehe. syarat giveaway pun mudah. meh tengok syarat pula!

Syarat-Syarat Penyertaan:

1. Terbuka kepada semua blogger Malaysia
2. Wajib FOLLOW blog ini
3. Like Fan Page ini - or klik sini
4. Follow Twitter saya - Follow @elihjapahar
5. Copy banner diatas dan buat satu entry bebas bertajuk "Giveaway Tunai RM200 By ELIHJAPAHAR.COM"
6. Link kan entry tersebut pada entry ini
7. Postkan link penyertaan anda di ruangan komen dibawah

Giveaway ini akan berlangsung dari 13 Ogos - 22 September 2016.
Senarai pemenang akan diumumkan pada 23 September 2016, pada jam 8 pagi.


ok! PG selesai kat situ. para blogger's. come join sama. good luck!
xoxo

14 August 2016

Sinopsis Drama Si Kolot Suamiku

Si Kolot Suamiku, nasib bukan suami kita. hehe. hi fellas! meh ingat berapa lama tak layan drama melayu bila drama korea menguasai diri. muahaha. tapi. tapi. drama si kolot suamiku ni PG kena wajib tengok. sebab apa? sebab ada kak long petir kot kat situ. hahaha. PG suker lakonan dia. mantap dan memang syok layanlah kalau tengok. meh baca sinopsis drama ni. sebab juga esok da starting episod 1 Si Kolot Suamiku ni. best!

Sinopsis Drama Si Kolot Suamiku

Sinopsis drama Si Kolot Suamiku, mengisahkan tentang Tengku Nur Edrina seorang anak yang degil dan menpunyai ego yang tinggi kerana ayahnya berketurunan raja dan emaknya dilahirkan di kalangan bangsawan. Angkuh dan bangga diri membawa hidupnya jauh dari nilai murni seorang wanita Melayu. Disebabkan dia dibesarkan di Kuala Lumpur, maka suasana kampung memang tidak kena dengan jiwa bandarnya. Kepada lelaki seorang itu dia memandang rendah dan jelak.

Kudin pula seorang lelaki kampung yang hidup membanting tulang kepada tanah untuk mencari rezeki. Kudin suka hidup berdikari dan lebih gemar hidup sederhana dari segala segi. Hidup di kota besar tidak pernah menjadi impiannya, bahkan wanita seperti Edrina tidak pernah tersenarai sebagai calon bakal surinya.

Mereka dipertemukan apabila Tengku Ahmad Ehsan mengunjungi Mak Kunah, emak Kudin untuk melunaskan janji lama yang pernah tersimpul kukuh antara moyang mereka dahulu. Kedatangan lelaki itu untuk membuka cerita yang terperuk lebih berpuluh tahun lalu, agar segala amanah dan wasiat dapat diselesaikan tanpa ada hutang piutang yang tidak dilunaskan sebelum dia menutup mata.

Perkahwinan atas rancangan keluarga membuatkan hidup mereka berdua kian sesak. Konflik bertambah meruncing apabila Edrina tidak mahu terus tinggal di kampung, dan Kudin pula enggan berpindah dan bernafas di kota besar.

Jadi bagaimana? Siapa yang akan mengalah akhirnya? Benarkah Kudin itu seorang lelaki kolot yang menjengkelkan? Dan selama mana Edrina mampu mempertahankan ego dan mengelak hatinya jatuh kepada lelaki seperti Kudin?

Pelakon Amar Baharin, Siti Elizad Sharifuddin, Faizal Hussein, Kuza, Atikah Suhaime, Dania Azmi, Vicha Saywho, Waris, Epy Kodiang. Terbitan MiG Production Sdn Bhd dan arahan Eyra Rahman.

Saksikan nanti drama Si Kolot Suamiku adaptasi dari novel karya Fazlyn Ridz bermula pada 15 Ogos ini setiap hari Isnin hingga Khamis pukul 10 hingga 11 malam di saluran Astro Ria.


itu dia. totally kredit to blog kbergetar.com.
tq awak! 
xoxo.

Being Beautiful of U

morning. assalamualaikum fellas! kat inanam sekarang matahari super B cantik.  ceria je. sedap mata memandang. matahari awal pagi bagi vitamin E kan? ye ke? hahaha. maaflah kalau PG salah. hehe.

da cantik-cantik kat situ. kita pun kenalah cantik juga kan. perempuanlah katakan. nak cantik bukan saja dengan makeup dressing lelawa. tapi. juga cantik mental. cantik mental senang je. meh tengok gambar bunga yang PG share ni. sure mental pun cantik. fresh tengok. mata pun sedap. segar gitu :) PG love bunga so much! tak kisahlah bunga apa pun, as long dia lawa dipandangan mata. korang macam mana pula? suka bunga ke tak. by the way, happy weekend semua!




pakcik google. pinjam gambar awak sat ye.
xoxo

13 August 2016

Korean Lover : Cinderella and Four Knights

hello fellas. wa. ada drama korea baru kat situ. PG tak tengok lagi. tapi da save awal-awal episod 1 kat listing facebook untuk PG tonton nanti. senang nak cari kalau terlupa. apa pun, jom baca sinopsis Cinderella and Four Knights ni sikit. tajuk pun nampak bestkan :)

Cinderella and Four Knights is an South Korean television series aired on August 12, 2016 starring Park So-dam, Jung Il-woo, Ahn Jae-hyun and Lee Jung-shin, about passionate young people in their 20s who happen to live together.

Plot Drama ni:

Eun Ha-won (Park So-dam) is a high school student who dreams to be a teacher, but she needs money for her education. She ends up living in a mansion, Sky House, with three third-generation chaebol cousins under some conditions.

Kang Hyun-min (Ahn Jae-hyun) is a playboy plutocrat who does whatever he wants while Kang Ji-woon (Jung Il-woo) is soft hearted but lonely and wild-child rebel who rises in status to a member of the royal family in the Sky House. The third cousin, Kang Seo-woo (Lee Jung-shin), is a top singer-songwriter who is gentle and kind to Ha-won. tq Wikipedia for this sinopsis :)


pakcik google. pinjam gambar awak sat ye.
macam mana? macam bestkan? tak sabar nak tonton :)

xoxo.

Alasan Kenapa OPPO F1 Selfie Expert Smartphone Patut Dimiliki

OPPO F1 Selfie Expert Smartphone anytime can selfie with playful bak kata Ayda Jebat, selfie with glam as Nora Danish kata, dan must be happy selfie pula, kata Min Chin. adakah itu alasan kenapa PG patut beli Oppo F1 Selfie Expert? oh yes maybe!. OPPO. nak percuma boleh tak? ;)


Ayda Jebat Playful sangat kat sini :) muahciked :D

ok. tadi PG da kata iPhone 5 Lcd PG da totally tercabut. blank dan memang tak boleh buat apa sekarang ni. bajet memang ciput kalau nak baiki sekarang. nak dapatkan smartphone baru, memang tak mampu lagi. kena bajet kena menabung lagi. terfikir nak baiki iPhone tu atau pun nak dapatkan smartphone baharu. T_T ok. kat situ memang blur. dan.....

dan tapi. tak salah kot nak berangan kan. hehe. 

PG berkenan sebenarnya dengan OPPO F1 Selfie Expert Smartphone ni. berangan juga nak dapatkannya. bukan hanya sebab 3 duta jenama OPPO ni yang memang menawan hati PG, tapi juga kerana spesifikasi OPPO F1 ini sendiri. PG pakai iPhone 5 dan sudah tentu PG nak dapatkan smartphone yang orang kata canggihlah kat situ. sama atau mungkin terdekat dengan spesifikasi iPhone 5 PG. 

dan why not OPPO F1 kan? meh tengok..


serius. Nora Danish was glam there!

SPESIFIKASI OPPO F1 Selfie Expert Smartphone

PG ada buat research sikit-sikit tentang OPPO F1 ni. dan buat masa sekarang, memang da tahap jatuh cinta dengannya. seperti kata PG tadi, mampu berangan-angan dahulu. plus da pujuk en. suami kat situ. inshaAllah, ada rezeki lebih sikit, will make it happen. hahaha. doakan. nampaknya kena keluarkan tabung nuffnang la jawapnya :D

Dimensions/Weight:
Height: 143.5mm
Width: 71mm
Thickness: 7.25mm
Weight: 134g

Basic Parameters:
Color: Golden, Rose Gold
Operating System: ColorOS 2.1, based on Android 5.1
GPU: Adreno 405
RAM: 3GB
Storage: 16GB (Expandable up to 128GB)
Battery: Typical Capacity: 2500 mAh (Non-removable)
Processor: Qualcomm Snapdragon 616 Octa-core

Display:
Size: 5.0 inches
Type: IPS TFT
Resolution: HD (1280 by 720 pixels)
Colors: 16 million colors
Touchscreen: Multi-touch, Capacitive Screen, Gorilla Glass 4, Support for Gloved and Wet Touch Input

Camera:
Main Sensor: 13-megapixel
Front Sensor: 8-megapixel
Flash: LED Flash
Aperture: Rear: f/2.2 | Sec: f/2.0
Other Features: 720p/ 1080p videos

Connectivity:
Frequencies: GSM 850/900/1800/1900MHz | WCDMA 850/900/2100MHz | LTE Bands 1/3/5/7/8/20/28/TD-38/39/40/41

SIM Card Type: Dual-SIM:Micro-SIM Card and Nano-SIM Card
GPS: Supported
Bluetooth: 4.0
Wi-Fi: 2.4GHz 802.11 b/g/n
OTG: Supported
NFC: No


and ya. i'm sure i'm gonna happy selfie with you dear Min Chen!
dan OPPO. why not u bagi i sebijik fon ni? :D

HARGA OPPO F1 Selfie Expert Smartphone di Malaysia
Harga OPPO F1 RM998.00 (tq sumber)

macam mana korang? berminat tak dengan OPPO lepas ni?
more info: instagram OPPO MALAYSIA | laman web rasmi OPPO kat sini :D

dan. dan. masih lagi berangan-angan nak smartphone ni. T_T
xoxo

12 August 2016

Lcd iPhone 5 Totally Tercabut~

holla fellas. PG ada share kan artikel hari tu, tentang Lcd iPhone 5 PG yang da terangkat. kat situ mungkin ada beberapa sebab mengapa ianya terjadi. satu sebab mungkin kerana batry iPhone PG da mengelembung, dek kerana kerap cas hf. atau mungkin ada sebab lain. PG tak tahulah. PG banyak google mengenainya. but more banyak cakap, ianya disebabkan batry lah. so. redha. sobsob. and mean while nak tunggu nak cari tempat yang lebih baik dan murah untuk buat iPhone 5 PG tu, tapi tangguh punya tangguh, and finally! kemarin lepas...totally da tercabut dan skrin blank. hf tu hidup. bercahaya. but its blank. nak tengok apa kalau gelap gelita kan. haha.


pakcik google. pinjam gambar awak sat ye.

ok. next. kenapa dia gelap tiba-tiba? ok. kat situ adalah sebab kucing PG tiba-tiba ribut berlari dekat tangan PG, ketika PG tengah sedap melayan drama korea. and...bayangkan sedap je tengok. than jatuh than blank. omaiiiiiiiigayah! tersekat seketika pernafasan PG kat situ. nak meroyan masa tu, memang royan jugalah kejap. tapi...nak buat macam mana kan. nak marah si kucing belang pun, bukan boleh dapat apa. iPhone tu da tak boleh buat apa da. tak kan nak suruh si kucing belang hidupkan semula kan. hehe.

so now. i'm back to normal. android user. asus smartphone. nasib ada extra hf abang. pinjam je. la ni, PG tengah nak decide nak baiki iPhone tu atau pun nak dapatkan smartphone baru. huhu. bajet lagi kan. baiki iPhone, duit juga. beli smartphone baru pun, duit juga. ar kat sini memang tengah sakit kepala memikirkannya. so. apa pendapat korang? nak baiki ke nak beli baru? hehe.

xoxo.

Giveaway Birthday by Cik Eyz

a Happy birthday buat cik eyz. dengan ucapan buat cik eys, semoga diberikan kesihatan yang baik, dipermurahkan rezeki, dan apa yang penting, PG doakan yang bebaik sahaja untuk cik eyz. once again. PG nak ucapkan, selamat hari jadi buat cik eyz. happy birthday cik eyz  ;) 


 Syarat nak join simple je :)

Terbuka kepada semua blogger di Malaysia :)
Mesti follow blog Cik Eyz
Mesti like facebook page Cik Eyz
Mesti follow instagram Cik Eyz
Buat entry bertajuk ' Giveaway Birthday by Cik Eyz '
Create satu Ucapan Birthday untuk Cik Eyz
Copy banner diatas dan backlink kan ke entry ni
Tinggalkan link anda kat ruangan komen kat bawah

~ 5 Pemenang bertuah akan dipilih menggunakan random.org

Hadiah :

1 x RM 10
2 x RM 5
2 x Shawl

Giveaway tamat 31 Ogos 2016
Pemenang akan diumumkan pada 1 September 2016
jemput join semua :)
xoxo.

10 August 2016

Giveaway Friendship by Seindahcerita

http://seindahcerita.blogspot.my/2016/08/giveaway-friendship-by-seindahcerita.html

Giveaway Friendship by Seindahcerita. hi fellas. kat sini PG nak jemput korang untuk memeriahkan lagi Giveaway dari blogger Seindahcerita. PG salah seorang sponsor untuk giveaway ini disamping few blogger-blogger lain kat situ. hadiah pun menarik. syarat pun senang dan sangat mudah nak follow. jom.

klik banner diatas untuk join ya :)
xoxo.

Segmen: Join Bloglist Ain bulan Ogos-September 2016!!!

hi fellas. jom kita join segmen bloglist petang-petang ni. untung-untung masuk dalam bloglist cik ain kita sorang ni. sepanjang bulan ogos dan september pula tu. sebulan tu. hehe. syarat pun senang je. katanya tiada terhad. ar bererti siapa yang join segmen ni, semua akan masuk bloglist cik ain. apa tunggu lagi? jom cepat join. klik banner kat bawah tau. 

http://ainpunyeceritalah.blogspot.my/2016/08/segmen-join-bloglist-ain-bulan-ogos.html

PG tag kamu Asha Lya :)

xoxo