,

Dekorasi Hari Raya Yang Simple

Assalamualaikum fellas! i bab-bab deco rumah ni memang i suka. Bukan takat kat rumah punya deco, kat office pun i boleh deco. Kalau da start deco, memang akan terus mendeco. Sebut pasal deco ni, i da terbayang beberapa benda nak deco untuk persediaan hari raya yang akan bakal tiba ni kat rumah mama. Rumah mama tak lah besar sangat. Nak kemas ke deco apa-apa ke, senang sajalah kiranya.

Dari dahulu lagi i memang nampak dan perasan, setiap hari raya tiba je, pasti akan ada yang berpusu-pusu shooping kat mall untuk tukar itu ini kan. Tukar langsir, tukar karpet, tukar sofa, tukar meja makan, tukar tv dan banyak lagi lah. Ok, dan kali ni i nak share satu benda memandangkan benda ni tak perlu kot korang nak berpusu-pusu shooping dengan kesesakan orang ramai kan. Korang just pergi laman web lazada. Memandangkan sekarang sedang berlangsungnya Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya Sale bermula pada 19 Mei sehingga 25 Jun 2017, dengan sale gila-gila sehingga 90%. Koramg boleh sahaja shooping secara online kat situ.


Ok. A few thing i memang da plan nak deco tadi kan. Kat bawah i tips dekorasi hari raya i yang simple untuk korang yang suka dengan benda-benda simple.

1. Phootbooth.
 
Family i jenis gila selfie. Kat lazada ada jual beberap item untuk photobooth tau. Contoh gambar kat bawah. But, if boleh print dan make it sendiri, why not DIY sendiri kan? 
 

2. Meja makan

Meja makan kalau still boleh pakai, no need kot tukar kan. i plan nak cat sahaja meja makan lama kat rumah mama. Warna putih why not? Nampak baru juga kan. 

3. Langsir

Yang ni i memang tabik spring dengan mama. Mama memang kerjaya dia menjahit, so memang tahun-tahun akan tukar langsir. But mama the best is, dia boleh pasangkan semula kain-kain langsir lama, dan beli yang baru untuk bagi pendua langsir tu. Which is, tak perlu nak beli mahal-mahal. Beli kain 1 meter dengan harga rm2.50 tu pun boleh. Muahaha.
 
Ok. Rasanya itu sahaja kot i nak share pasal dekorasi tips hari raya i yang sangat simple. Hehe. By the way, bagi korang yang masih tercari-cari furniture untuk dekorasi raya korang, i share link kat bawah, inshaALLAH moga membantu korang dalam mencari barangan deco untuk hari raya korang nanti. Jom.

 
Xoxo. 
Love Korang. 

15 comments:

  1. SA pun suka...tp rumah tengah macam tongkang pecah..anak- anak buah ramai kat umah..pening woo...semua kecik2 lagi so x leh nak mendeco sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. faham sangat ada anak-anak buah kecik ni. alih-alih deco jadi apa pula nanti kan ;)

      Delete
  2. lawa meja tu kak.. tpi unni x smpat nk join..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. lawa kan. simple jak bah. bah jangan dikasi lama unni. hehe

      Delete
  3. Menarik juga meja tu simple aje.

    Good luck! ya

    ReplyDelete
  4. Photobooth macam best je untuk tangkap gambar banyak-banyak.

    Good luck by the way xD

    ReplyDelete
  5. Suka juga deko2 ni tpi sy nda kreatif bab deko2 ni

    ReplyDelete
  6. aku pun suka bab2 deco ni tie, d opis pun muka ku ja la yg sllu kena sruh deco. di sekolah dlu pun siap kena lantik ajk keceriaan hahahha.. tp klu drumah, bil ada lakiku payah.. sbb pendapat kmi mg sllu nda sama. sllu bgaduh last2 apa pun nda buat ahhahaha

    ReplyDelete
  7. Samala.. LeYa pun suka deko mendeko ni... Kadang tak hingat dunia dok mendeko rumah.. Hehehe...

    ReplyDelete

terima kasih komen ❤
komen anda sangat PG hargai! ;)