30 May 2017

Checklist Ramadhan

Assalamualaikum fellas. Siapa punya checklist ramadhan la sweet ni. i pinjam tau. i tak tahu siapa punya, then i kreditkan ke google je la. Hehe. Moga apa yang ada dalam checklist ramadhan ni ada juga dalam plan kita tau. InshaAllah. Oh, tak terlambat kot i nak ucapkan Salam Ramadhan buat semua umat muslim dan kengkawan rakan blogger i kan? Salam Ramadhan tau. Puasa, jangan tak puasa. Hehe.


Sumber dan kredit : Google

Xoxo. 
Love Korang!

27 May 2017

Selamat Datang Ke Pulau Pinang, Pulau Mutiara!

Assalamualaikum fello. i da pernah ke Pulau Pinang. But i tak berkesempatan lagi nak pusing habis Pulau Pinang, Pulau Mutiara kita ni. Mungkin i akan ke sana semula someday, sebab masa i ke sana, jambatan Pinang Pinang still 1. Hopely! And while i google bout this, what i found is! laman web Traveloka ada kat situ. Which is, Traveloka adalah salah satu platform tempahan penerbangan dan hotel yang terkemuka di Asia Tengara, yang menawarkan lebih 100,000+ laluan dan 100,000+ hotel di Asia Pasifik dengan kadar harga paling rendah setiap hari! Serius? Omgee! Nak kena plan travel la lepas ni. Hehe.



Sumber dan Kredit Blog : Penanghill
Tempat Menarik di Pulau Pinang, Pulau Mutiara

i while bercuti, i jenis tak makan pun tak kisah sebenarnya. Sebab bagi i, i cuma nak menghayati pemandangan apa yang ada ditempat orang. But, suami i jenis makan. So. Sembang pasal Penang, i asking my husband and jawapan dia sudah pasti Nasi Kandaq plus Pasembor. Omgeee. Bila tanya i, i akan jawap 'i nak ke Bukit Bendera! Nak ambik gambar lawa-lawa, posing, publish kat instagram. Wakaka.'


Nasi Kandaq Line Clear
Sumber dan Kredit Blog : gopenang


Pasembur
Sumber dan Kredit Blog : missdae.blogspot.my

Selain itu, i nak juga ke Batu Feringhi. i serius tak pernah jejak kaki kat sini, and of course i nak pergi sekiranya berkesempatan dan what the beautiful beach! i suka beach! i suka air membiru di pantai-pantai. i suka tidur di tepi pantai yang damai dan redup cahaya. Bestnya! i'm the lover of nature!
 

Batu Feringhi
Sumber dan Kredit Blog : makemytrip

Feri. Pergi Penang, serius jangan tak mencuba untuk naik feri. Macam i pernah pergi dulu, lama da dengan kengkawan office, naik kereta. Sekali kereta tu masuk feri. Masuk feri tu nanti, bolehlah berjalan-jalan kat tepi feri tu. Boleh tengok lautan terbentang luas. Masa tu jambatan Penang still satu, so the feri akan lalu the jambatan.


The Feri
Sumber dan Kredit Blog : blogalzahri

2 Jambatan Pulau Pinang. Of course i nak pergi the another jambatan. Tak pernah tengok lagi depan mata. Tengok image google sahaja selama ni. Nanti pergi sana, will selfie-selfie la kan. Hehe. Selain itu, kat sebelah pulau sana, ada lagi tempat-tempat yang menarik yang i tak sebut dalam list kat atas tau. Korang kena dan wajib find out more sendiri, kena pergi dan kena lalui pengalaman korang sendiri kat semua tempat yang i bagitau tau. Bak kata pepatah, 'tak kenal maka tak cinta kan?'.


Jambatan Ke-2 Pulau Pinang
Sumber dan Kredit : astroawani

Eastin Hotel Penang


Eastin Hotel Penang

Ok, ni nak kongsikan juga. Nak pergi bercuti kenalah cari tempat penginapan yang selesa dan sesuai kan? Ni i nak share, Eastin Hotel Penang! Bagi yang pernah dengar hotel ini, that good. But yang tak pernah dengar lagi, dan untuk pengetahuan, korang boleh sahaja stay kat Eastin Hotel Penang.

Remember i told seawal tadi Traveloka menyediakan tempahan penerbangan dan hotel pada kadar harga yang murah setiap hari? Yup. Korang boleh usha harga penerbangan dan hotel sekaligus dekat laman web Traveloka. Korang boleh book bilik apa yang korang nak. Boleh je pilih berdekatan dengan laut. Wow! Dari situ, korang boleh tengok keindahan tempat tu pada waktu malam. Serius i teruja! Jangan lupa untuk explore Pulau Jeregak dan hayati keindahan jambatan Pulau Pinang yang penuh dengan cahaya lampu pada waktu malam. Dan jangan risau, jarak airport nak ke sana juga tak la jauh sangat. Dalam 5 -6km sahaja.

Bilik-bilik yang ada dekat Eastin Hotel Penang ini sangatlah murah dan berpatutan dan serius berbaloi. Sesuai untuk siapa-siapa sahaja yang datang dengan keluarga atau juga dengan kengkawan. Honeymoon lagilah boleh. Hehe. Bagi yang tak minat dengan sea view, (No! Itu bukan aku. Hehe), Korang boleh tengok the beautiful of City Scenery. Bayangkan bangun je dari tidur dari katil yang sangat selesa dan nyaman, kat luar balkoni bilik, korang dapat menghirup udara yang segar Pulau Mutiara, Pulau Pinang! Pergh.. Best macam orang kaya kejap. Hahaha.

Membeli Belah di Pulau Pinang, Pulau Mutiara

i suka shopping! Wakaka. Dan, kalau nak shopping, dari Eastin Hotel Penang, boleh sahaja turun dari bilik dan berjalan kaki ke mall yang teramatlah dekat dengan hotel. Di Queensbay Mall, ada macam-macam kedai untuk korang nak shopping atau window shopping sahaja. Dengan jarak yang tak sampai 2km. Mudah kot?!

Jarak tempat-tempat yang menarik dari Eastin Hotel pun sebenarnya semuanya tak jauh pun. Kalau yang bawa kereta, boleh je drive sendiri untuk enjoy the suasana Penang. Pusing satu Penang ni pun just ambil satu hari kalau korang tak spend masa yang lama kat satu-satu tempat. Kalau nak guna teksi pun boleh juga. Korang boleh minta receptionist hotel untuk panggil teksi bila-bila masa sahaja. Boleh sahaja korang minta driver teksi tu tadi untuk bawa korang pergi tempat-tempat yang menarik kat sana.

Cadangan Apa Yang Patut Korang Buat Bila Bercuti Ke Pulau Pinang, Pulau Mutiara

Ok. Kat sini i nak cadangkan sikit apa yang korang kena buat bila korang pergi Penang nanti. Jom baca:

  1. Makan nasi kandaq kat Nasi Kandaq Line Clear. Baca pun sure kecur air liuq kan. Kat situ, kari kepala ikan memang terbaik. Sedap dan murah. Jangan tak tahu, orang-orang ternama juga pergi makan kat situ bila sampai ke Penang. Pergh.
  2. Pasembor Padang Kota. Indeed. It is the best pasemboq yang korang boleh dapat lepas tu makan pula dengan ais kacang or ABC. Teliuq orang cakap. Kat situ juga korang boleh pergi ke Penang 3D Trick Art Museum. Dalam tu korang boleh snap gambar atau swafoto dengan dinding 3D. Cool kan?
  3. Bukit Bendera. Kat situ bukan sahaja ada pemandangan yang cantik. Serius cantik! Korang boleh juga tengok satu Penang kat Bukit Bendera. Korang juga dapat merasa naik cable car. Cable Car antara yang tertua di Penang. Serius best!
  4. Beli souvenir dekat Batu Feringghi. Nak beli souvenir, i sarankan beli kat Batu Feringghi. Kat situ banyak kedai-kedai yang jual barangan cendera kenangan yang cantik-cantik.
  5. Teluk Bahang! Bagi korang yang jenis suka outdoor aktiviti. Teluk Bahang tempat yang sesuai untuk korang. Kat situ ada extreme park yang tersangat amat best. Korang wajib cuba ini. Haha.
    Traveloka
    Tempahan Bilik Murah di Eastin Hotel Penang
    Ok fellos. Untuk maklumat sekali lagi, untuk mencari bilik di Eastin Hotel, korang boleh cari di Websitu atau Apps Traveloka. Kat situ korang boleh usha Eastin hotel penang price alert, Atau cari deals yang best kat hotel tersebut.

    Tempahan Penerbangan di Traveloka

    Terbang dengan Traveloka, Jangan lupa book flight korang dengan Traveloka tau. Untung-untung boleh dapat offer yang menarik yang berbaloi kat situ kan, dan siapa tahu kot-kot dapat harga murah tak mampu fikir. Hahaha. Good Luck!

    Xoxo.
    Love Korang!

    24 May 2017

    Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest

    Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest | Assalamualaikum fellow. Pagi-pagi da hujan. Hujan rahmat sungguhkan. Dan pagi-pagi yang bahagia ni, i nak share satu berita baik untuk semua para blogger dan nak jemput sertai bersama! Iaitu Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest dan Menang Lazada Shopping Vouchers! Yahoo! Paling best, setiap minggu Lazada akan memilih 3 pemenang, sudah pasti dikalangan para blogger yang join, to win RM100 shopping voucher each at Lazada. Omgeee. i kalau menang RM100 tu, i nak grap handbeg!!! kalau i terpilih. Hehe. 


    Coinciding with the Lazada Ramadhan Sale (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/) that will take place from May 16 to 27 June (where you can find special discounts up to 90%!), we are pleased to share with you our special Lazada Ramadhan Blogger contest where we will be awarding prizes to up to 80 bloggers!

    How To Join Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest

    1. Pertandingan ini bermula 19 Mei sehingga 25 Jun 2017 (4 Minggu)
    2. Sepanjang 4 minggu pertandingan ini, akan ada topik berbeza setiap minggu. Peserta boleh memilih salah satu dari topik-topik tersebut. Peserta juga boleh menyertai lebih dari sekali.
    3. Untuk menyertai pertandingan ini, peserta hendaklah menulis tentang topik yang ditetapkan mengikut tarikh pertandingan tertentu . Peserta hendaklah menjawab soalan-soalan berikut: 

    1. Week One Contest:
    Theme: Delicious Ramadhan
     
     Contest period: 19 May 2017 – 1 June 2017
     Title of the article: Recipe's name
     
     a. What are your favorite Iftar dishes?
     b. Share the recipes of the dishes
     c. What kind of products can you find on Lazada’s platform to help you prepare the dishes?

     For your references :
     Delicious Ramadhan(link) : Kitchen Appliances
     Bazaar Ramadhan(link) : Groceries

    2. Week Two Contest:
    Theme: My Ramadhan Home

     Contest period: 2 June 2017 – 8 June 2017
     Title of the article: Any title related to the Article

     a. How are you decorating your house to be Raya ready?
     b. Share your house decorating tips for this Raya
     c. What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate your house for this Raya?

    3. Week Three Contest:
    Theme: Looking Good & Beautiful

     Contest period: 9 June 2017 – 15 June 2017
     Title of the article: Any title related to the Article

     a. What's your color theme for this Raya?
     b. Share your outfit details for this Raya
     c. What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya?

    4. Week Four Contest:
    Theme: Travelling Back Home

     Contest period: 16 June 2017 - 25 June 2017
     Title of the article: Any title related to the Article

     a. Where do you celebrate Raya this year?
     b. List down your "balik kampung" essentials.
     c. What would you like to buy on Lazada’s platform to bring along for "balik kampung"?

    Prizes – More Participants More Winners

    Depending on the overall number of participants there will be either 15, 20, 50 or 80 winners:

    1. Less than 100 Participants (15 winners)
     15 x RM100

    2. More than 100 Participants (20 winners)
     1st Prize: 1 x RM400
     2nd Prize: 8 x RM150
     3rd Prize: 11 x RM100

    3. More than 200 Participants (50 winners)
     1st Prize: 1 x RM500
     2nd Prize: 16 x RM150
     3rd Prize: 33 x RM100

    4. More than 300 Participants (80 winners)
     1st Prize: 1 x RM600
     2nd Prize: 35 x RM150
     3rd Prize: 44 x RM100

    Ok fellow. Ni penting nak bagitau. Hadiah yang meriah tu depending to berapa ramai blogger yang join. Dan peluang untuk kita menang pun besar juga. Oleh itu, i nak JEMPUT SEMUA BLOGGER untuk memeriahkan contest ini. Cepat! Masa berlalu dengan begitu pantas. 

    Invite your blogger friends to join this contest, so you will increase your chance of winning! The more the merrier!

    Xoxo
    Love Korang!

    Hero Seorang Cinderella Sinopsis

    Sinopsis Hero Seorang Cinderella | Assalamualaikum fellas. Semalam da main episod kedua Drama Hero Seorang Cinderella ni kan? i macam biasa, tak tengok dan tunggu beberapa episod lagi baru nak layan. Disebalik tadbir drama ni pun da hot. Kat Instagram, berlambak-lambak hastag for this drama. Semalam je stalker iG depa, penuh dengan komen bunga-bunga cinta. hastag #Fattzura gitu. Meh baca sinopsis sikit.

    Hero Seorang Cinderella Sinopsis

    Sumber dan Kredit : myinfotaip
    Kisah seorang Cinderella bernama Nura Medina dan hero, Tengku Ian Uzzam. Sekali pandang, orang mesti cakap dia sesuai untuk Cinderella versi thriller. Dia cantik tapi muka dia beku. Senyum ikhlasnya mahal. Jelingannya tajam mengalahkan pedang. Semuanya hanya untuk menutup kisah hidupnya. Itulah Nura Medina.

    Seratus lapan puluh darjah pula dengan heronya. Heronya masih versi Prince Charming. Dia kacak membunuh. Senyumnya ikhlas versi pencair hati. Jelingannya mampu bikin anak dara penasaran. Dan kepulangannya ke Malaysia kali ini bersama satu amanah. Itulah Tengku Ian Uzzam.

    Nura Medina hidup bersama ibu tiri, Datin Mawar dan kakak tiri, Puteri selepas perkahwinan kedua ayah Medina, Datuk Azizan. Hubungan Medina dengan ayahnya tak begitu rapat kerana selalu dihasut oleh Datin Mawar. Sehingga dia difitnah lalu dihalau keluar rumah oleh Datuk Azizan. Walau apa yang terjadi Tengku Ian selalu dalam hidupnya, muncul sebagai hero penyelamat.

    Namun ada rahsia disebaliknya? Apakah rahsianya?

    Tajuk: HERO SEORANG CINDERELLA
    Jumlah Episod : 24 episod
    Tarikh Tayangan : 22 Mei 2017
    Hari / Masa : Isnin-Khamis 10.00 malam
    Siaran Tv : Slot Mega Drama (Astro Ria 104 & HD 123)

    Watak Pelakon:
    Fattah Amin sebagai Tengku Ian Uzzam
    Nur Fazura sebagai Nura Medina
    Zizie Izette sebagai Puan Sri Mawar
    Uqasha Senrose sebagai Puteri Emallyn
    Fikry Ibrahim sebagai Noah Farizzam
    Aedy Ashraf sebagai Darius
    Iswan Ismail sebagai Lukman (Luke)
    Jasmine Suraya sebagai Zuyyin
    Nina Juren sebagai Tengku Shamiza
    Azhar Amir sebagai Datuk Azizan
    Lisdawati sebagai Puan Ayana

    Lagu Tema / Ost Hero Seorang Cinderella
    Tajuk : Hero Seorang Cinderella
    Penyanyi : Fattah Amin dan Nur Fazura

    Jangan lupa tengok tau.
    Xoxo.
    Love Korang!

    22 May 2017

    Royal Expert Product Review

    Royal Expert Review | Assalamualaikum fellas. i Pakai produk ni tau. Since last year, dalam bulan november 2016. Sebelum itu, i pakai Safi Balqis White Trilogy - Pek Orange sebelum itu, pakai nutox. Macam-macam pula kan. Hehe. La ni i tukar lagi pakai produk royal expert. Yang i pakai ada 3 item. i kongsi kat bawah.


    Royal Expert Whitening Soup - RM11.00 (Mengikut Laman WEB RE)


    Royal Expert Facial Cleanser - RM18.00 (Mengikut Laman WEB RE)


    Royal Expert BEST SELLER Whitening Cream - RM125.00

    Ni i review sebab i pakai. Tak de kena mengena dengan orang perseorangan bayar suh review. Namun, kalau ada blogger nak paid review mana-mana produk, boleh je email i kat sini yatieowners@gmail.com. InshaALLAH kita dealing yang terbaik punya paid. Hehehe.

    Oh. Dan since i pakai tiga benda ni, i rasa kulit wajah i makin gebu, makin licin, dan sudah semestinya makin cerah. Masa i beli, i asking dekat penjual tu tau, i cakap, kalau i pakai Whitening Cream dan selepas tu i pakai foundation, boleh tak? Dia kata, Tak payah. Pakai Whitening Cream sahaja pun da cukup. i macam kekejutan budaya sikit. Seriously bah? Sebab i pergi kerja, kena pakai foundation what ever it is.

    Then. i try the Whitening Cream siang dan malam, masa tu weekend. Then tak la rasa macam i pakai the whitening cream on the weekend dan i nak pakai foundation kan. Sayang my foundation. Hahaha. Lagi pun i kat rumah je kan. Then, next daynya, pergi kerja, walla! Tak payah pakai foundation. Pakai je Whitening Cream. Serius! Bersemangatlah dapat kulit wajah yang bersih, gebu, licin, putih masa tu. Kengkawan office pun perasan. i malas nak rahsia-rahsia, i sebut je 'pakailah royal expert' Amboi. Gitu.

    Then, tak de masalah sebenarnya bila nak pakai Whitening Cream tu dan nak pakai foundation, bagi selang beberapa minit la. For me la. Hehe. OK! Tu je la i nak review pasal ni. Just now. Later i talk lagi pasal ni. i pakai dan ok dan i share dengan korang. Hehe.

    Xoxo.
    Love Korang!