24 December 2015

Novel Cik Cinderella dan Encik Tengku

holla fellas! selamat bercuti tau tuk korang. best je kan duduk rumah. sobs. aku?? aku kena kerja. huhu. tapi kerja tak berat mana pun. duduk jaga para pekerja siapkan depa punya kerja membaik pulih bilik kuliah sahaja. will bosan sedikit. tapiii. tak pe. haha. dekat pusat pembelajaran aku ni, ada wifi free lagi laju giler. muahaha. lepas ni boleh blogwalking dengan suka hati. yahoo!

oh lagi satu. aku nak cuba tawaf baca novel cik cinderella dan encik tengku ni juga. korang tengok tak drama ni semalam? huhu. melting sangat-sangat dengan shukri yahya. sweet. kacak je :D

 

korang da baca dak?

Toodles!
Share:

23 December 2015

Segmen Bloglist Azhafizah.com Jan & Feb 2016

Bermula tahun depan, azhafizah.com akan update bloglist 2 bulan sekali. So dengan itu, 2 bulan sekali akan ada segmen bloglist untuk mencari bloglist baru. Jika berminat untuk masuk dalam bloglist , bolehlah sertai segmen ni ye. Kelebihannya sertai segmen dapat blogwalking dan tambah traffik blog. Kalau dapat masuk bloglist, mungkin akan tambahkan traffik juga. Mudah mudahan.

Klik banner untuk sertai Segmen Bloglist Azhafizah.com Jan & Feb 2016
http://www.azhafizah.com/

Segmen simple sangat. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan blog melalui random.org.

TAMAT : 30 DISEMBER 2015

Toodles!
Share:

Sinopsis Drama Cinta Si Wedding Planner

Cinta Si Wedding Planner. Bakal menemui peminat Slot Akasia setiap pukul 7.00 malam mengantikan Akulah Balqis. Tak lama lagi. 30 Disember 2015 ini. Jangan lupa tau. Jom baca sinopsis. hehe. As usual, Cinta Si Wedding Planner adaptasi dari Novel juga ;)


Sinopsis Cinta Si Wedding Planner

Cinta Si Wedding Planner mengisahkan tentang Zara yang merupakan seorang perancang perkahwinan. Dia telah bercinta selama 4 tahun dengan sepupunya bernama Bazli. Namun percintaan yang diharapkan ke jinjang pelamin, musnah bila berlakunya suatu insiden. Kisah cinta yang cuba mereka rahsiakan dari pengetahuan Pak Lang dan Mak Lang, berakhir jua akhirnya.

Seorang pelanggan Zara yang bernama Puan Marina begitu menyenangi sikapnya. Biarpun mempunyai empat orang anak, Puan Marina tetap mahu menjadikan Zara sebagai anak angkat memandangkan Zara hidup sendirian di Kuala Lumpur.
Suatu hari Zara berebut parkir dengan seorang lelaki. Lelaki itu bernama Fariz dan merupakan seorang bekas tentera laut. Pintu hati Fariz pernah tertutup untuk wanita setelah dikhianati oleh kekasih hatinya bernama Shirah. Namun pertemuan dengan Zara kembali membuka pintu hati Fariz.

Rupanya Fariz adalah anak kepada Puan Marina. Semakin kerap bertemu, Fariz semakin jatuh hati pada Zara. Bila Fariz mendapat tahun bahawa Zara juga kecewa dalam percintaan dan asyik diganggu dengan Bazli, Fariz nekad menjadikan Zara isterinya. Puan Marina terus bersetuju meminang Zara. Biarpun hatinya belum mencintai Fariz, Zara tetap menerima pinangan tersebut.
Selepas berkahwin, Fariz terus berubah sikap, dari seornag lelaki yang baran dan moody menjadi romantik dan penyayang. Manakala Zara pula berusaha menjadi seorang isteri yang terbaik buat Fariz. Bila bahagia mula menjadi milik mereka berdua, muncul pula bekas kekasih Fariz untuk menagih cinta. Zara diugut untuk meninggalkan Fariz.

Perkahwinan mereka mula bermasalah. Fariz kembali baran dan sering mengabaikan Zara. Misi Fariz untuk menyelamatkan perkahwinannya bersama Zara tidak berhasil. Zara meminta cerai dan membawa diri ke Aukland.

Bazli cuba membantu untuk membawa Fariz dan Zara bersama kembali tetapi dugaan yang lebih hebat pula berlaku. Obsesi bekas kekasih Fariz terhadapnya membuatkan keadaan menjadi diluar kawalan sehinggakan nyawa Zara dan kandungannya berada dalam bahaya.
Apa akan terjadi selepas itu? Berjayakan Fariz menyelamatkan rumahtangganya bersama Zara? Dapatkah kebahagiaan kembali menjadi milik bersama? Kredit and thanks: tvon9.net
Toodles!
Share:

Jejari Runcing Blogwalking Segmen

Jejari Runcing Blogwalking Segmen. Morning fellow. Jom jemput semua join segmen blogger hebat dekat Malaysia sorang ni. Sapa lagi kalau boleh Elia. Empunya blog Jejari Runcing. Sapa tak kenal Elia, cepat-cepat pergi terjah blog beliau. Elia ni pernah menjadi fenomena dekat Malaysia dek kerana kisah cintanya dengan penjaga bol Malaysia kita Encik Apex. Tapi tapi tapi. itu cerita lama okey ;) Sekarang jemput join! klik banner ye ;)

http://jejariruncing.blogspot.my/2015/12/sebab-saya-happy-saya-nak-buat-segmen.html

Toodles!
Share:

22 December 2015

Wow! Finally I'm Here ;)

Holla fellas! Berapa hari tak update blog ni? Hehe. Tak la sampai tak update pun kan. Kalau korang perasan pun, template blog ni pun bertukar juga. Nak kata aku tak de kat sini, tak boleh juga. Ada je bersepah-sepah. Cuma cumanya....a little bit busy few months ni. As korang tahu, aku busy pindah rumah. Tak lama juga lepas tu bos aka pengarah aku nak bersara. Oh. While i'm writing this entry, seriously aku kat dalam tandas. Muahahaha. Nope. Kiddinglah. Gurau je. Hehe. Oh back semula. Pengarah aku bersara. Oh nnti aku up entry pasal beloved pengarah aku tu ye. Later!!! And of course sangat-sangat busy dengan kerja-kerja yang tertangguh...sebab...sebab...my ketua bahagian da bising, even dia pergi lawatan sambil belajar dekat koreaaaa for two weeks hari tu, but still juga sound directly by email, pap pap pap kena siapkan sebelum i balik office semula. I'm just like 'wow' apakah en. Bos?! Hahaha. So yaaa. I'm seriously seriously busy! Oh no! That mean no blog untuk aku fokus siapkan kerja! Hurm. Ok tak la kejam sangatkan. 

But yeah horey! Finally finally finally all my kerja tertangguh done! Fuh. Lap peluh. Huhu. Mampu tersenyum. Mampu tarik nafas lega. Mampu segalanya sampai aku boleh da nak makeover bilik sewa aku. Muahahaha. 


One of job aku yang da selesai! Fuh lap peluh ;)

Oh. Macam da panjang pula entry aku ni kan. Oh tak lagi. Banyak benda nak strory dekat sini. Rindu nak membebel again. Rindu nak blog walking. Rindu nak balas komen yang bersepah-sepah. Amboi. Macam femes amos. Macam-macam lagi lah. Buttt. I'm gonna go first. Esok inshaAllah aku bebel lagi ye. Hehehe. Best je nak taip banyak idea lah ni, en. Suami da panggil masuk tido. Erk. Haruslah tido. Hehe. Good nite and yaaa. Belanja korang satu gambar! Muahciked. Gatai pula. Hahaha ;)


Oh maigad! It's not my husband either! haha. Good nite!

Toodles ;)
Share:

08 December 2015

Pencarian Blog Terkemas 2015!

Hi Guys! Om buat lagi segmen. Nak tahu Apa yang lain? Mari kita check apa yang lain.

Click Gambar untuk Join Tau!!

Pencarian Blog Terkemas 2015 aku adakan untuk mencari blog yang paling paling sangat kemas. Kemas dan cantik, sedap mata memandang bila jengah belog korang. Sambil sambil tu boleh promote belog korang dan juga blogwalking sesama blogger.


Haaa apa tunggu lagi, jom join. Hadiah adalah rahsia, Goodluck!

tag : blogashalya

toodles!

Share:

07 December 2015

9 Cara Orang Kaya Urus Kewangan Mereka

percaya atau tidak, rasanya semua orang nak jadi kaya. bedanya adalah bila engkau kaya, macam mana engkau nak handle kekayaan engkau nanti. engkau sendiri yang tahu. kalau aku, banyak benda aku nak buat. tapi jangan sampai lupa diri sudahlah.

ada tak korang kat sini tertanya-tanya kenapa mereka-mereka yang berada dalam golongan orang kaya, terus-terusan menjadi kaya raya? mesti tertanya kan? aku pun tertanya-tanya juga. hehe. kot-kotlah boleh join sama jadi orang kaya baru terus kan. hahaha. rezeki tu.

jumpa satu info dalam bentuk gambar, disharekan oleh oh! media facebook. tu dia. 9 cara orang kaya urus duit. nak jadi kaya, kena urus duit dengan betul. betul tak? tak semua orang tahu urus duit atau kewangan diri sendiri. PG la terutamanya. hahaha. by the way, jom baca 9 cara orang kaya urus duit mereka. boleh dijadikan panduan bagi kita yang berangan nak jadi kaya raya. erk? tak salah berangan-angan kan? mana tahu rezeki? inshaAllah, amin!

  

















yang baik dikongsi bersama. lalala.
toodles.
Share:

Empat Tarikh Pembayaran BR1M 2016

Tarikh pembayaran BR1M 2016. Morning fellas. dah kemaskini BR1M 2016 korang belum? kalau belum, meh masuk link ni (KEMASKINI BR1M 2016). those yang tak tahu, pendaftaran atau pengemaskinian BR1M 2016 telah pun dibuka pada 05 Disember 2015 hari tu, dan akan berakhir pada 31 Disember 2015 ini. tak lama lagi tu. sekarang ni cepat sangat masa berlalu kan.

ok. kat sini, PG nak kongsikan dengan korang, risalah yang PG mengenai agihan pembayaran BR1M 2016. sebelum ini, as korang tahu, pembayaran dibuat dalam 3 kali sahaja kan. tapi, kali ini, pembayaran akan dibuat dalam 4 kali. iaitu dalam bulan januari, april, jun dan september.


Tarikh Pembayaran BR1M 2016

Kategori Individu (RM2,000 dan ke bawah):

28 Januari 2016 - RM400

Jumlah keseluruhan : RM400

Kategori Isi Rumah (RM3,000 dan ke bawah):

 
28 Januari 2016 - RM250
28 April 2016 - RM250
23 Jun 2016 - RM250
28 September 2016 - RM250

Jumlah keseluruhan : RM1,000 

Kategori Isi Rumah (RM3,001 - RM4,000):

28 Januari 2016 - RM200
28 April 2016 - RM200
23 Jun 2016 - RM200
28 September 2016 - RM200

Jumlah keseluruhan : RM800 

Kategori E-kasih (RM1,000  dan ke bawah):

28 Januari 2016 - RM250
28 April 2016 - RM250
23 Jun 2016 - RM350
28 September 2016 - RM250

Jumlah keseluruhan : RM1,050
 
so. apa tunggu lagi? jangan lupa kemaskini br1m korang sekarang.

Toodles!
Share:

Al-Fatihah - Y.A.M Tunku Abdul Jalil Iskandar Ibni Sultan Ibrahim Ismail

Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia, muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya dan berilah kesabaran kepada ahli keluarganya, semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman..
AlFatihah
. بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم
ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـلَمِين۞ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم۞
مَـلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين۞إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ۞ ٱهْدِنَا ٱلصِّرَطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ۞صِرَطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ۞ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ۞امين



 

 

 

  

 

 
 

 
 

aku tersentuh dengan gambar diatas. T_T

 




Al-Fatihah Lil
 
kredit: NST Online FB
 
T_T
Share:

05 December 2015

Sinopsis Takdir Cinta Lakonan Rita Rudaini

hollas! aku duduk rumah je hari ni. erk. da memang pun hari-hari aku duduk rumah tiap weekend. hihi. dan juga since duduk sendiri ni, malas sungguh nak update blog. tak paham pula. perangai tak serupa bikin langsung kata blogger tegar. haha. ok. meh baca sinopsis takdir cinta lakonan hebat rita rudaini yang tengah main dekat tv3 sekarang ni. aku tak tahu nak update apa. update sinopsis drama pun jadilah. hahaha. happy week end korang!


Zarina seorang gadis yatim piatu. Ibu dan ayahnya terkorban dalam nahas jalan raya. Zarina belum berumahtangga walaupun usianya sudah mencecah 40 an. Dia selalu menjadi mangsa kata umpatan rakan-rakan sekerjanya. Sudahlah andartu, tidak tahu berfesyen itu kata-kata yang sering dilemparkan kepadanya tetapi Zarina tidak pernah mengambil pusing akan perkara itu. Hanya Anis iaitu rakan serumahnya yang selalu membelanya.

Anis merupakan rakan sekerja dan serumah dengan Zarina. Anis agak sosial sedikit orangnya. Setiap malam suka melepak di kelab-kelab untuk berhibur. Pulang lewat malam. Zarina selalu menegur dan menasihati Anis supaya tidak terlalu liar dan menjaga kehormatan diri dan nama keluarga. Anis rimas dengan sikap Zarina yang selalu membebel padanya tetapi dia hanya mendiamkan diri kerana dia hormat dan sayangkan Zarina.

Zarina sering berasa pening kelapa dan batuk berdarah. Dia mendapatkan rawatan di hospital dan doktor mengesahkan yang dirinya menghidap barah dan dijangka hanya dapat bertahan selama 3 hingga 6 bulan sahaja. Zarina mulai menyalahkan takdir. Baginya takdir terlalu kejam pada dirinya. Dia tidak mahu mati kerana dia belum dapat merasa hidup berpasangan dan belum merasa indahkan jatuh cinta. Tetapi Mak Nab menasihatinya supaya menerima takdir tuhan itu dengan redha. Setiap kejadian ada hikmahnya. Sedikit sebanyak kata-kata Mak Nab itu meyakinkan Zarina dan dia mulai bangkit kembali.

Zarina nekad berhenti kerja. Dia mahu menikmati kehidupannya yang singkat itu. Dia merubah imej dirinya. Dia mulai menghias dirinya dan berpakaian anggun. Dia mengambil keputusan untuk bercuti di Cameron Highlands. Dia mengambil pakej berbulan madu. Hasratnya adalah ingin merasai suasana berbulan madu di kawasan peranginan.

Pertemuan dengan Syamsul di Cameron Highlands membenihkan perasaan cinta di hati Zarina. Dia akui berasa selesa bersama Syamsul walaupun baru berkenalan dengan jejaka itu. Dan tanpa diduga Syamsul juga berperasaan yang sama terhadapnya. Tetapi mengenangkan dirinya yang tidak dapat hidup lama, Zarina menolak hasrat Syamsul untuk mendekati dirinya dengan lebih rapat lagi. Zarina pulang ke Kuala Lumpur secara senyap-senyap tanpa pengetahuan Syamsul.

Syamsul mencari Zarina. Kebetulan beg tangan Zarina tertinggal di hotel tempat dia menginap. Syamsul membuka barangan milik Zarina dan tanpa niat menbaca diari Zarina. Akhirnya, Syamsul berjaya bertemu dengan Zarina. Zarina marah apabila mengetahui yang Syamsul telah membaca diarinya.

Syamsul meminta pandangan rakan sepejabatnya. Dia mahu memiliki Zarina. Baginya Zarina adalah gadis yang dicarinya selama ini.

Syamsul memberanikan diri melamar Zarina tetapi ditolak oleh Zarina tanpa alasan yang kukuh. Syamsul terpinga-pinga dengan tindakan Zarina itu.

Akhirnya Anis menjadi mangsa teman lelakinya. Dia sangkakan Jeff serius mahu mengahwininya. Rupanya Jeff hanya mahu mengambil kesempatan pada dirinya. Jeff telah mengambil kesucian diri Anis sewaktu Anis mabuk dan membawanya ke hotel. Anis menyesal kerana tidak mendengar nasihat Zarina. Namun semua itu sudah terlewat. Nasi sudah menjadi bubur. Walau dia menangis air mata darah sekali pun, kesuciannya tidak akan kembali lagi. Anis membawa diri pulang ke kampung halamannya.

Zarina berpindah ke kampung datuknya. Dia mahu mengerjakan umrah bersama datuknya jika hayatnya masih ada. Syamsul berjaya menjejaki Zarina dengan bantuan Mak Nab. Syamsul memberitahu datuk Zarina tentang penyakit yang dideritai oleh Zarina. Datuknya terkejut dan bersedih dengan kenyataan itu.

Syamsul memarahi Zarina kerana merahsiakan perkara itu dari pengetahuannya. Zarina menegaskan yang dia tidak mahu menyusahkan sesiapa dan tidak mahu menerima cinta Syamsul sedangkan dirinya akan dipanggil Ilahi bila-bila masa sahaja. Syamsul tetap berkeras mahu mengambil Zarina sebagai isterinya. Akhirnya Zarina menerima lamaran Syamsul setelah diyakini oleh Syamsul. Tiada istilah terlewat seandainya jodoh sudah ditakdirkan untuk mereka. Tamat. Kredit: Aznanie
Toodles!
Share:

02 December 2015

Giveaway Disember 2015 Cash RM500 by Emas Putih


Hadiah :
RM100 Top Referral
RM50 x 8

Tarikh Mula : 1 Dis - 15 Dis 2015 : Tarikh Tamat

Share:

Seniwati Mariani Meninggal Dunia

Seniwati Mariani Meninggal Dunia. Salam takziah PG ucapkan buat seluruh keluarga primadona tanah air kita, seniwati mariani yang telah meninggalkan kita semua semalam, setelah berita ini disahkan sendiri oleh anak pelakon itu sendiri iaitu Melissa Saila. sebagai peminat, kita doakan dan semoga roh ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.  Al-fatihah.


KUALA LUMPUR : Primadona Mariani atau Mariam Ismail, 82, disahkan meninggal dunia akibat kanser usus di kediamannya di Sentul pada jam 7.32 malam tadi. Berita sedih itu disahkan sendiri oleh anak pelakon itu, Melissa Saila. Setakat ini, Melissa ketika dihubungi sedang menguruskan jenazah ibunya.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/101400
Toodles.
Share:

30 November 2015

Mengemas Tak Sudah-Sudah

hola fellas. tetiba sunyi dekat blog ni kan. baca tajuk je, sure aku nak cakap apa. honestly, sampai ke hari ni, mengemas rumah sewa tak pernah berhenti-henti. ada je benda aku nak buat. ada je benda aku nak deco. ada benda je aku nak google sampai habis kuota dibuatnya. haha. bila nampak deco tu tak ok, cari lagi, google lagi.

alih-alih da penat sangat, at the last. akhirnya! itu dia. wallpaper kaison yang sangat murah telah selamat aku pasang dekat ruang tamu rumah sewa aku. hehe. hasil usaha dan bantuan shasha. fuh. peluh-peluh sampai sakit pinggang dibuatnya. akhirnya. siap juga. meh tengok selepas dan sebelum aku pasang wallpaper kaison tu.


atas selepas pasang


sebelum adalah dinding warna purple dan hijau dekat situ

for next projek deco pula adalah almari dalam gambar bulat tu. saving duit dulu. next boleh buat. sabar sikit. da duduk sendiri ni, banyak benda kena fikir for future. kan? ;)

ok. tu je la nak share dengan korang. sebab aku rasa blog ni sepi seketika. kena juga update latest kan ;) 

toodles!
Share:

25 November 2015

Giveaway by Mrsfara Bernilai RM329

holla fellas. PG nak jemput semua rakan-rakan blogger PG untuk join sama giveaway kat bawah ni. hadiah yang super menarik kat situ tau. kot-kotlah rezeki menang kan. PG pun tak pernah lagi pakai barangan daripada produk EVE tu. kot-kotlah menang, bolehlah cuba nanti :) jemput join semua! klik banner ya :D

http://mrsfara.blogspot.com/2015/11/giveaway-by-mrs-fara-bernilai-rm329.html

tarikh tamat giveaway 31 disember 2015

toodles!
Share:

Tarikh Pembayaran RM500 Pemberian Khas Kakitangan Awam 2015

Tarikh Pembayaran RM500 Pemberian Khas Kakitangan Awam 2015. Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 10 Tahun 2015 - Pemberian Khas Tahun 2015. boleh donlod kat situ. syukur alhamdulillah. bagi mereka yang tertanya-tanya bilakah tarikh pembayaran RM500 untuk kakitangan awam yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia kita tempoh hari, ini dia berita gembira. Pembayaran Pemberian Khas Kakitangan Awam 2015 akan dibuat pada 04 Januari 2016.


syukur alhamdulillah. memang tengah kaw-kaw menabung. tips menabung dengan lebih mudah juga adalah, jangan gatal terfikir nak beli apa kalau tak perlu. mudah kan? hehe. apa pun. horey! terima kasih daun keladi!

toodles.
Share:

Mini Giveaway by Myra & Ina

Hai assalamualaikum, 


klik banner

Syarat Penyertaan

1. Follow blog  Ina.
2. Wajib follow Instagram (jika ada) @flowery.dot
3. Like fanpage 

Senarai Hadiah

Sweatshirt 2x di Flowery.dot


 Shawl Hanis Zalikha 2x

Crispy choco jar 2x

Necklace 2x di flowery.dot
Pemilihan Pemenang

Blog;
Top Refferal & Random
Instagram; 
1. Like paling banyak
2. Tag paling banyak
3. Random

* Jika peserta melebihi 100 orang, hadiah akan ditambah

giveaway ends on 15th December 2015

toodles

Share:

Tonton Online dan Download Free Tuan Anas Mikael Episod 10

Tonton Online dan Download Free Tuan Anas Mikael Episod 10. hehe. Tuan Anas Mikael dengan Ayu tengah dating kat krabi wei. woot woot. Kay pula of courselah dengan Mika. hehe. Mika tu memang bukan orang melayu ke? cakap macam orang melayu tulen je kan. hehe. by the way, sapa tak tengok lagi Tuan Anas Mikael Episod 10, jom tonton online dan download free kat bawah :)



Toodles!
Share:

24 November 2015

Old Town White Coffee ❤

Old Town White Coffee. pergh. PG jarang makan dekat Old Town White Coffee. tapi tak akan sesekali akan hilang deria rasa, rasa masakan yang ada dekat Old Town White Coffee. PG suka makan yang ada rasa kari tu. pergh. memang tak boleh nak cakap apa. memang mantap.

 

nyum nyum. nampak pun da terbeliru. apa lagi makan nanti :D

 

coffee old town white memang tak boleh nak diragui lagi kesedapan. kenikmatannya dan ke semuanya sekali la. hehe. 
 

 tengah-tengah gambar tu PG da rasa. memang sedap!

korang, apa lagi? jom cepat lepak kat Old Town White Coffee sat lagi :)
*pssst. tq nuffnang for this Old Town White Coffee ads dekat tabung nuffnang PG :)

toodles!
Share: